A hónapokig tartott árviták lezárultával meghosszabbították az 1993-ban kötött orosz-amerikai urániumszállítási megállapodást - írja a The Moscow

Times. Ebben az USA magasan dúsított urániumot vásárol a leszerelt volt szovjet hadiipari készletből. Az ügylet amerikai érintettje az USEC Inc. ügynökség, az orosz a Tenex. A napokban aláírt meghosszabbítás 2013-ig szól. Oroszország eddig évi 500 millió dollárhoz jutott a fenti eladás révén, de a szerződés tavaly december végén lejárt. Feltehetően az új árfeltételek mellett kisebb lesz a bevétele - közölte mindkét szerződéskötő fél. Minden egyes urániumegyenértékért mintegy 70 dollárt kap SWU egységre vetítve, ez a mostani világpiaci spotárak kétharmada, és 22 százalékkal kevesebb az 1993-2001-es időszakban kapott árnál.

Mint beszámoltunk, környezetvédők nyomást gyakorolnak az orosz hatóságokra, hogy ne fogadjanak atomerőművi hulladékot Magyarországról. Ám - mint az RBC internetes újság közzétette - Ukrajna rövidesen atomerőművi hulladékot szállít Oroszországba, kilogrammonként 372,5 dollárért. Eredetileg 460 dolláros kilogrammonkénti árban egyeztek meg, aminek 35 százalékát készpénzben, a többit barterben fizették volna. Most Ukrajna átállt a 100 százalékos készpénzfizetésre. (VG)

munkatársinktól