A világ átlagos napi nyersolajkereslete a korábban jelzett félmillió helyett csak 420 ezer barrellel (76,4 millióra) bővül az idén - jelentette a Reuters az IEA legújabb előrejelzésére hivatkozva. Ez még mindig érezhetően nagyobb a múlt évi 90 ezer barreles többletnél, ám messze elmarad a kilencvenes évek jó részét jellemző, egymilliót meghaladó növekedési ütemtől. A világgazdaság várható élénkülésének az olajpiacokra gyakorolt hatását ugyanis nem szabad túlbecsülni - véli a 25 OECD-ország párizsi piacfigyelő és tanácsadó szervezete.

Ráadásul az olajkartell (OPEC) és szövetségesei kínálatkorlátozása ellenére az OECD-országok készletei az elmúlt hónapokban kevésbé csökkentek, mint ahogyan általában telente szoktak. Sőt, januárban még napi 300 ezer barrellel gyarapodtak is a 2001. negyedik negyedévi mérsékelt, 400 ezer barreles csökkenést követően. (A negyedik negyedévi csúcsidőszakban általában napi egymillió barrel körüli a készletek fogyása.) Tudniillik Németország kereslete 4,0, az USA-é 4,4, Japáné pedig 6,3 százalékkal gyengült az idei első hónapban.

Az IEA is nyilvánosságra hozta az OPEC februári termelésére vonatkozó becslését. Eszerint a kvótamegállapodásban részt vevő tíz tagország együttesen 390 ezer barrellel - 22,44 millióra - szűkítette tovább napi kínálatát, azaz még mindig 740 ezerrel túllépte a hivatalos felső határt. (A Bloomberg korábban 440 ezres csökkentést jelzett.) A nem kvótakötelezett Irak 200 ezer barrellel növelte a termelését, így a szervezet átlagosan csak napi 190 ezer barrellel több nyersolajat vont ki a világpiacról. Az OPEC kínálatkorlátozó szövetségesei közül februárban hárman csökkentették a napi szállításaikat: Norvégia 110, Mexikó 100 és Omán 40 ezer barrellel. Ugyanakkor Angola a januári szinten hagyta, Oroszország pedig napi 20 ezer barrellel (7,27 millióra) növelte is a termelését. Sőt, ez utóbbi nyersolaj- és olajtermékexportja átlagosan meghaladta a napi 5 millió barrelt, ami a második legnagyobb a tavaly júliusi 5,23 milliós csúcs óta - jelentette a Bloomberg, ugyancsak az IEA-ra hivatkozva.

Tegnap délelőtt, részben a fenti előrejelzés hatására, gyengülni kezdett a brent nyersolaj ára Londonban, amely hétfőn az Irak elleni katonai akció lehetőségére újra 24 dollár fölé duzzadt. Az IEA szerint azonban nincs kizárva a további drágulás, amennyiben az OPEC pénteki ülésén legalább újabb három hónapra kiterjesztik a mostani erős kínálatkorlátozást, és a függetlenek ismét csatlakoznak az akcióhoz. A meghatározó exportőrök közül csak Oroszország részvétele kétséges még.

VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS