Július elsejétől valutaváltási tevékenységet csak valamely pénzintézet ügynökeként végezhetnek az eddigi váltócégek. Mivel az ügynöki szerződéseket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedélyeznie kell, a 90 napos eljárási határidő miatt előfordulhat, hogy a későbbiekben jelentkező pénzváltók a határidőre nem rendelkeznek majd a tevékenység tovább folytatását lehetővé tevő engedéllyel. A Világgazdaság információi szerint jelenleg 10-15 ügynöki szerződés engedélyezése van folyamatban a felügyeleten. A PSZÁF híreink szerint kellően rugalmas próbál majd lenni az új engedélyek kiadásakor, ám minden esetben egyeztetniük kell a rendőrség pénzmosás elleni osztályával is.

Az elmúlt hetek tárgyalásai során annyi kiderült: feleslegesnek bizonyult a pénzváltók azon félelme, hogy a bankok visszaélnek majd kiszolgáltatott helyzetükkel. Bartl István, a GWK-Mávtours hálózati igazgatója szerint egy bizonyos forgalmon felül a tárgyaló pénzintézetek mindegyike vállalja, hogy a váltócégek továbbra is saját marzsaikat használhassák, illetve saját maguk alakítsák árfolyam-politikájukat. Mindez azt jelenti, hogy a váltócégek továbbra is a bankoknál kedvezőbb kondíciókkal várják majd ügyfeleiket.

A GWK egyelőre még nem kötött szerződést senkivel, ám a hálózati igazgató szerint már nagyon közel állnak a megállapodáshoz. Elkelt ugyanakkor a piac egyik legnagyobb szereplője. A 162 váltóhelyet működtető, tavaly 124 milliárd forintos vételi forgalmat bonyolító M&M Exclusive Tours ügyvezető igazgatója, Madarász Gyula arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a közelmúltban ügynöki szerződést kötöttek a Kereskedelmi és Hitelbankkal (K&H). A megállapodás értelmében a valutaváltó az eddigi feltételeivel dolgozhat tovább.

A partnerkapcsolat újfajta viszonyt hoz létre a bank és váltócég között, ebben a házasságban ugyanis kötelező a teljes nyíltság. Madarász emlékeztetett arra, hogy az ügynöki viszony révén a pénzintézeteknek teljes betekintése lesz a velük szerződő pénzváltók könyveibe. Ez garancia arra, hogy tisztul a piac, hiszen a bankok csak a teljesen megbízható cégeket "vállalják fel".

A bankok számára az üzletet az jelentheti, hogy az eddig általában 3-4 pénzintézettel tárgyaló, az adott tranzakciót a legjobb árfolyamot kínáló hitelintézethez vivő váltócégek ezentúl teljes forgalmukat szerződő partnerükhöz viszik. Mint Varga Mária, a K&H betéti termékek főosztályának vezetője elmondta, a várt volumennövekedés mellett komoly lehetőséget jelent, hogy szerződő partnerüknek egyéb banki szolgáltatásokat is nyújtsanak. A bank szerint nehezen forintosítható előnyt jelent az is, hogy a váltócégek helységeiben elhelyezett K&H logó révén nő a bank ismertsége.

A pénzváltókkal való kapcsolatban eddig nem nagyon jeleskedő K&H egyébként komoly várakozásokkal tekint ezen üzletág felé. A főosztályvezető szerint céljuk az, hogy a pénzváltói piac forgalmának 25-40 százaléka a K&H partnereinél bonyolódjon le.

Eddigi partnerei mellé új váltócégekkel is szeretne megállapodni a Raiffeisen Bank is. Bálint Ibolya, a pénzintézet vállalati ügyfelek főosztályvezetője szerint az új megállapodások előtt még korábbi partnereiket is átvilágították, hiszen a jövőben a kockázatokat a bank futja majd. A Raiffeisen nem ragaszkodik minden esetben kizárólagossághoz: olyan partnereknél, amelyek működésében valamilyen más tevékenység - utazásszervezés - szignifikánsan jelen van, egyedi esetben elfogadják, hogy az adott vállalkozás csak a pénzváltással kapcsolatos üzletmenetét bonyolítsa le velük. Ugyanakkor a főosztályvezető a kapcsolatok továbbfejlesztésének egyik ésszerű lehetőségeként jelölte meg, hogy a pénzváltók a jövőben ügynökként bizonyos banki termékeket is forgalmazhatnak majd.

Nagy László Nándor