A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) jóváhagyta, hogy a Postabank az első 18 postahivatalban megkezdje egyszerűsített módozatainak forgalmazását. Az új értékesítési pontok között több megyeszékhely (Debrecen, Békéscsaba), de kisebb város (így Tiszafüred, Szigetvár) is akad. A hitelintézet - amelynek fő riválisai a kistelepüléseken a takarékszövetkezetek és helyenként az OTP Bank lesz - e lépéssel a még nem bankoló, jelentős létszámú hazai ügyfélkört próbálja elérni.

Információink szerint Kalmár István, a Magyar Posta első embere az együttműködési megállapodás megkötésekor úgy vélte: az idén, még az első fél évben mintegy 100 postahivatalban, az esztendő végéig pedig összességében 300-500 kirendeltségükben indul meg az egyszerűbb postabanki módozatok forgalmazása. Ez jelentős bővülés lenne a jelenleg több mint 70 fiókkal és kirendeltséggel működő hitelintézetnek.

A Postabank elsőként on-line lakossági folyószámla-szolgáltatást - készpénzforgalom, lekötés, kártyaigénylés, számlainformációk - ajánl, s a postahivatalokban mód van folyószámla-hitelkeret benyújtására is. Hivatalonként 2-3 helyi, kiképzett munkatárs végzi az ügyintézést.

A pénzügyi felügyelet egyébként szintén épp a napokban bólintott rá, hogy a postavállalat 96,75 százalék fölöttire növelje tulajdoni hányadát a Postabankban. Eszerint apport formájában átkerült a társasághoz az a részvénycsomag, amely a pénzügyi tárcánál, majd átmenetileg a közlekedési minisztériumnál (Kövim) volt. A bank mintegy ezer kistulajdonosa együttesen 0,1 százaléknyi részvénypakettel bír.

A Postabank bő két hét múlva tartandó évzáró közgyűlésén többek közt új igazgatósági tagok megválasztásáról is döntenek. Itt válhat világossá, hogy meghosszabbítják-e Magyar István megbízott vezérigazgató mandátumát, vagy új személyt neveznek ki a tavaly 2,24 milliárdos veszteséggel és 363 milliárdos mérlegfőösszeggel zárt bank élére.

Binder István