Több mint 4 milliárdos banki és 3,5 milliárd forintos konszolidált veszteségről adott hírt 2001. évi tevékenysége után a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H), amely saját bejelentése szerint tavaly szeptemberben még 2,68 milliárd forint adózás utáni banki nyereségnél tartott. A tavaly őszi számok többségét a magyar számviteli szabályok (MSZSZ) szerint publikálták, az év végieknél egyelőre nem világos a számítás módja.

A társaság egyelőre nem adott magyarázatot a 3 hónap alatt keletkezett, bő 6 milliárd forintnyi "különbségre", ami súlyos veszteséget takar. Mint emlékezetes, a második legnagyobb hazai banknál tavaly nyár végén még az év végére várható - rossz esetben akár többmilliárdos - nettó deficitről nyilatkoztak lapunknak (VG, 2001. szept. 17.). Ezért számított meglepetésnek a hivatalosan december elején publikált, kitűnő számokat tartalmazó III. negyedévi adatsor.

Feltehetően a 2001. végi veszteségnek köszönhetően a K&H saját tőkéje a tavaly szeptemberi 72,7 milliárdról év végére 69,7 milliárdra csökkent - olvasható ki a hitelintézet közleményéből. A pénzintézet kamatkülönbözete meghaladta a 30 milliárd forintot, ám a pénzügyi és befektetési szolgáltatások egyenlege a banknál közel 5 milliárd, a csoportnál 7 milliárd forint mínuszt mutat.

A K&H mérlegfőösszege a 2001 végére kitűzött 1200 milliárd helyett csak enyhén nőtt, hiszen a pénzinzet már július végén is 1100 milliárd forint körül járt. Egyelőre nincs adat a betét- és hitelvolumenre, amelyek mértéke szeptemberben 815 milliárd, illetve 608 milliárd forint volt (mindkettő 60-60 milliárdos csökkenés a nyáron bejelentetthez képest).

Ismeretes: Rejtő E. Tibor, a K&H vezérigazgatója tavaly december elején 3 hónapos távollét után tért vissza a bank élére. Ő akkor azt közölte: az év végi eredmény még a szeptemberinél is jobb lesz. Egyelőre nincs olyan hír, hogy a K&H két hét múlva tartandó évzáró közgyűlése a vezérigazgató posztját bármilyen szempontból is megvitatná.

Binder István