A Gazprombank 1996 közepi tulajdonszerzése óta az első olyan üzleti évet zárja az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB), amely után osztalékot fizet ki - olvasható az ÁÉB jövő hét péntekre öszszehívott közgyűlési meghívójában. Mint emlékezetes, a hitelintézet tavaly augusztus közepi rendkívüli közgyűlésén már osztalékelőleg kifizetéséről döntöttek, ám annak mértékét nem hozták nyilvánosságra.

A pénzintézet közgyűlésén emellett többek között a leköszönő - egyelőre meg nem nevezett - igazgatósági tagok megjutalmazásáról is döntenek. Kérdés, hogy kik távozhatnak a kilencfős testületből, például az egyik fő tulajdonosnak számító Gazpromon belüli csatározások miatt. Emlékezetes: a mostani igazgatóságot - így Megdet Rahimkulov bankelnököt - augusztusban ötéves mandátummal választották meg.

A hitelintézet tavaly 80 százalékkal növelte adózott eredményét az előző évihez képest, ami így meghaladja a 13 milliárd forintot. A mérleg szerinti eredmény közel tízmilliárd forintra rúg, szemben az előző esztendőben elért 6,45 milliárddal. A tőke- és eszközarányos nyereséget tekintve a társaság az 1-2. helyen zárt tavaly a bankpiacon. Tovább erősödött a pénzintézet eddig is jó tőkeellátottsága: a saját tőke volumene tavaly meghaladta a 45 milliárd forintot, szemben a 2000. évi 32,07 milliárddal.

Az ÁÉB korábbi közleménye szerint a kihelyezett hitelek immár mintegy 80 százaléka magyar vállalatokhoz került. Bővült a projektfinanszírozás és a középvállalati kölcsönök volumene. A lakossági ágban nagy az előrelépés a személyi kölcsönöknél, a bankkártyás hiteleknél.

Tavaly az ÁÉB elindult saját jelzáloghitelével, valamint - az értéktőzsdén szerzett kereskedési jogosítvány alapján - befektetési szolgáltatást is kínál. 2001-től indult az új, integrált számítástechnikai rendszer, amelyet az idén a tervek szerint saját bankkártya-engedélyezési struktúra és mobilbank-szolgáltatás bevezetése is követ.

A korábban a hazai vegyipari részvények felé fordult ÁÉB nemrég 20 százalékot - 25 százalékos tulajdonosa, a Gazprombank pedig ezáltal közvetve mintegy 5 százalékot - szerzett a Zalakerámia Rt.-ben.

Binder István