Nem sok minden változott a világ tőzsdéin az előző hetekhez képest, összességében folytatódott az árfolyamok süllyedése. A rég várt fellélegzésralit gyorsan letudta a hét elején a piac, ezt követően ismét folytatódott a lejtmenet. Amerikában péntekre a szeptember 21-i mélypont óta nem látott alacsony szintre jutott a Nasdaq Composite mellett az S&P 500 index is. A Dow Jones még messze van ettől, de heti szinten 2,3 százalékot gyengült. A Nasdaqon 4,2 százalék volt az esés mértéke. Az egész hétre az volt jellemző, hogy már a legkisebb emelkedésbe is beleadtak a befektetők, folyamatos volt az eladói nyomás. Különösen szépen látszott ez a hét két utolsó napján, amikor az indexek megpróbáltak emelkedni, átléptek pluszba, de azonnal jöttek az eladók, a zárás pedig a mélypont környékén történt. A sorozatos profitwarningok megtették hatásukat Európában is, ahol ötödik hete gyengültek zsinórban az indexek - ilyenre utoljára tavaly márciusban volt példa.

A hetet szolid emelkedéssel kezdő BUX kedden kissé gyengült, majd szerdán és csütörtökön zuhanásba kezdett, a hét utolsó kereskedési napján pedig enyhe pozitív korrekció zajlott le. A 7598,23 pontos pénteki záróérték 3,99 százalékkal áll az egy héttel korábbi adat alatt.

A forgalom a hét első két napján a 3 milliárd forintot sem érte el, ezt követően 5-6 milliárdot tett ki naponta. Az értékelhető likviditást felmutató részvények közül valamennyi vesztett az értékéből, sőt a blue-chipek az átlag alatt teljesítettek. A Mol 6,67, a Richter 5,51 százalékkal ért kevesebbet a pénteki záráskor. A 800 forint alá is benéző Matáv 3,35, az Egis 3,09 százalékkal lett olcsóbb, az OTP 2,28 százalékos negatívummal úszta meg a hetet.

A másodvonalbeli részvények között az IEB (-11,5) és az Antenna (-5,8) tulajdonosai vesztettek a legtöbbet, a Globus 8 százalékában az osztalékszelvény-vágás volt a fő ludas.

Fent és lent

Brau Union 4700 Ft (+3,07%)

IEB 1100 Ft (-11,5%)