Az angliai és a lengyelországi akvizíció ellenére változatlan a Globus idei terve, mely 34,4 milliárdos árbevétellel és 1,4 milliárd forintos nyereséggel számol. Temesfői István, a társaság elnöke lapunknak elmondta: a konszolidációs kör csak 2003-tól változik. A magyar cég minapi bejelentése szerint belga partnerével, a Pinguinnel közösen két üzletszerzést hajt végre Európában. Ennek keretében a két cég először 25,5-25,5 százalékos részesedést szerez a Raiffeisen Zentralbank érdekeltségi körébe tartozó Elsnerben, s opciót kapnak a maradék 49 százalék megvételére is. A Globus részesedése egy éven belül 70 százalékos lesz.

A lengyel cég négy hűtőipari üzemének megszerzése első lépésben nem jelent finanszírozási terhet a Globus számára, a később szükségessé váló fejlesztések fedezetéről egyelőre folynak a tárgyalások a társaság főtulajdonosával, a német DEG-vel - mondta Temesfői. A németek viszont nem vesznek részt a brit akvizícióban, melynek keretében a Globus egy éven belül 30 százalékos részesedést szerez a csődbe került Albert Fisher-csoporthoz tartozó Fisher Frozen Foodsban.

A Pinguin tegnap jelentette be, hogy 2,8 millió eurót fizetett a brit társaságért. Előrejelzésük szerint a Fisher az idén 28 millió, jövőre pedig 60 millió euróval növelheti a Pinguin árbevételét. Temesfői István megerősítette, hogy nagyjából a vételár 30 százalékának megfelelő összeg terheli majd az akvizíció kapcsán a Globus számláját. Mint mondta, ennek finanszírozása a jelenleg rendelkezésre álló banki hitelkeretekből megoldható.

Az elnök elmondta: további célpontokat keresnek a fagyasztott élelmiszerek piacán, többek között magyar cégek felvásárlása is szóba kerülhet. Külön érdeklődéssel figyelik Szerbiát. A Globus vezetői a fagyasztott élelmiszerek piacát tekintik a cég fő növekedési terepének, e termékek eladása Nyugat-Európában évi 6-7 százalékkal bővül, Kelet-Európában pedig még magasabb az ütem. A dobozos szegmensben csak árversennyel lehetne tovább növekedni, ebbe azonban nem kívánnak belemenni - hangsúlyozta Temesfői István. (OP)

Munkatársunktól