Július 5-én, a Konzumbank rendkívüli közgyűlésén a tulajdonos Magyar Fejlesztési Bank (MFB) javaslatára visszahívják a pénzintézet eddigi vezető testületeit. Az újonnan megválaszott igazgatóságnak és felügyelőbizottságnak 2-3 hónapja lesz arra, hogy megtervezze a pénzintézet új straté-giáját - mondta a Világgazdaságnak Zdeborsky György. Az MFB ügyvezetője szerint az átvizsgálás után kell dönteni a Konzumbank sorsáról. Szóba kerülhet a pénzintézet megtartása, vagy egészben, illetve részbeni eladása. Zdeborsky elmondta, a jelenlegi ismereteivel ő úgy látja, hogy a Konzumbank lakossági üzletágát mindenképp értékesíteni kell, a vállalati üzletág jövőjével kapcsolatban azonban még nincs határozott véleménye.

A bankvezető szerint az MFB-nek klasszikus fejlesztési bankként nincs szüksége arra, hogy az olyan projektekért, mint például a gazdahitel-konstrukció, fenntartson egy több fiókkal bíró pénzintézetet. Az ilyen konstrukciókat ki lehet majd adni a kereskedelmi bankoknak - a Konzumbank is a fejlesztési bank ügynökeként terítette a hitelt -, az MFB pedig refinanszírozóként venne részt az ügyletekben.

Zdeborsky György tájékoztatása szerint az MFB külső cégek bevonásával végzett gyors átvilágítása befejeződött, a napokban az eredmények kiértékelése zajlik. Véleménye szerint a fejlesztési bank új stratégiája is szeptember-október fordulójára alakulhat ki. (VG)