A CA IB Értékpapír Rt. anyacége, a bécsi CA IB AG beolvadt anyabankjába, így a HVB-csoporton belül a régióért felelős Bank Austria Creditanstalt úgy döntött, hogy a társaság a magyarországi kereskedelmi pénzintézet, a HVB Bank Hungary tulajdonába kerül 2003. január 1-jével. A CA IB Értékpapír Rt. megtartja önállóságát, szervezeti átalakítás egyelőre nem várható - mondta Matthias Kunsch, a HVB Hungary vezérigazgatója tegnapi tájékoztatóján.

A tulajdonosi cseréhez szükség van a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedélyére. Az új anyabank átvilágítja a CA IB-t, és annak tükrében döntenek majd arról, hogy egyes tevékenységek átkerülnek-e a HVB Bankhoz. Az szóba sem jöhet, hogy a HVB eladja a CA IB-t - hangsúlyozta a vezérigazgató. A régióban egyébként az a tendencia érvényesül a csoporton belül, hogy az anyabank beolvasztja a brókercégét.

A HVB Bank Hungary az első háromnegyed évben több mint nyolcmilliárd forint adózás előtti eredményt ért el, mérlegfőösszege pedig meghaladta az 540 milliárdot. A pénzintézet mérlegfőösszege 2001 végén 539,9 milliárd forint volt, jelenlegi piaci részesedése pedig 5,7 százalék, ezzel az ötödik legnagyobb bank Magyarországon.

A CA IB idei eredménye nem fogja meghaladni a tavalyit - mondta Benke Ákos vezérigazgató. A társaság 474,6 millió forintos adózott eredménnyel zárta a 2001. évet, saját tőkéje 5,7 milliárd forint volt. A cég jegyzett tőkéje kétmilliárd forint, jelenleg 29 ezer ügyfele van. A szeptember végi adatok szerint a tőzsdei forgalma alapján a harmadik a forgalmazók rangsorában, 15 százalékos piaci részesedéssel. Állampapír-forgalmát tekintve 2001. június 30. és 2002. június 30. között az első helyen állt, 16 százalékos piaci részesedéssel. (LJ)