Tegnap új pályázatot írtak ki Romániában a legnagyobb bank, a Banca Comerciala Romana (BCR) privatizálására. A pénzintézet 51,8 százalékát kínálják stratégiai befektetőnek, míg 10 százalékot későbbiekben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vásárol meg, további 8 százalékot pedig a privatizáció harmadik szakaszában a bankalkalmazottak. A pályázó bankoknak november 29-ig kell benyújtaniuk szándékleveleiket - jelenti a Mediafax román hírügynökség.

A privatizációs hatóság (APAPS) ezek alapján december 16-án dönt, kikkel tárgyal érdemben. Az immár kötelező ajánlat beadási határideje május 30. A bankot az IMF-fel kötött új megállapodás értelmében július végéig kell eladni. Az előző, meghiúsult pályázaton az ING Bank visszalépése után megmaradt francia Eulia, valamint az OTP-Bank Austria ajánlatát törvényes feltételek hiányára hivatkozva elutasították.

Nem hivatalos magyarázatok ehhez hozzáfűzték: az OTP román számítások szerint nincs a világ vezető 600 bankja között, ezért nem tartozik a "nemzetközi hírű bankok" kategóriájába, ami a részvénytöbbség megszerzésének egyik feltétele. Szakértők az OTP elutasításában politikai okokat is gyanítottak. Az OTP már jelezte, nem látja akadályát egy újabb pályázat beadásának. A Bank Austria tulajdonosa, a HVB Bank romániai leányvállalatának elnöke is jelezte, hogy fontolóra vesznek egy újabb pályázaton való indulást.