A korábban beharangozottaknak megfelelően pozitív nulla körüli eredményt hozott az év egészében a Synergon Informatika Rt. ? derült ki a társaság gyorsjelentéséből. A cégcsoport a 2001-es 504 millió forintos adózás utáni veszteséggel szemben tavaly 34 millió forintos nyereséget ért el a konszolidált számok szerint ? mondta Száray Lóránt, a Synergon vezérigazgatója a társaság tegnapi sajtótájékoztatóján.

A negyedik negyedév hagyományosan a legerősebb a társaság működésében, 2002-ben azonban az 5,4 milliárdos ezen időszaki árbevétel elmaradt a 2001-es 7,77 milliárd forinttól. Ez azonban nem kieső árbevétel, hanem a választások miatt halasztódó kormányzati megrendelésekkel magyarázható. Az elmaradt árbevételek az idén az első és második negyedévben jelentkeznek majd ? hangsúlyozta a vezérigazgató.

A Synergon 2002-es, 19,48 milliárd forintos árbevétele így összesen 9 százalékkal marad el a 2001-estől. Ugyanakkor az értékesítés közvetlen költségei 14,85 milliárd forintot tettek ki, ami az árbevételnél jelentősebb, 11 százalékos csökkenést mutat. A nettó fedezet így 4,63 milliárd forint lett, ami 2 százalékkal alacsonyabb a bázisévnél. Az egyéb működési költségek 8 százalékkal, 4,47 milliárd forintra mérséklődtek, így az üzemi eredmény több mint 300 milliós javulást mutat egy év alatt. A társaság adózott eredménye pedig a tavalyi félmilliárdos veszteségből 34 millió forintos nyereséggé vált.

Az idei évben 5-15 százalékos árbevétel-növekedésre számítunk ? mondta Czakó Ferenc elnök. Az eredmény pedig várhatóan több száz millió forintos nagyságrendű lesz. A társaság az idén szlovák és szlovén céget kíván vásárolni. Az akvizíciók értéke több száz millió forintot tesz majd ki. (LJ)