Az elmúlt hónapokban többször is felröppent pletyka valósággá vált, az IEB stratégiai tulajdono-sa 2000 forinton felvásárlási ajánlatot tett a bankpapírokra. A SanPaolo IMI SpA 32,5 százalékos részesedését leszámítva ez közel 40 millió euró (mintegy 10 milliárd forint) kifizetését jelentené a maradék részvénypakettért.

A piaci szereplők egy részét nem lepte meg az IEB bejelentése, mondván, a holdingon belüli átszervezések - a közép- és kelet-európai érdekeltségeinek irányítása a San Paolo IMI Internazionale Spához kerülne át - a magyar jogszabályok szerint felvásárlási ajánlatot vonnának maguk után. Az elemzők az ajánlati árat tartották a mérvadónak, hiszen ebből kiderül a stratégiai tulajdonos szándéka - magyarázta Pártl Zoltán, a K&H elemzője.

Amennyiben az ajánlati ár a 180 napos átlagárhoz (1630 forinthoz) közelít, akkor csak egy formai dologról van szó. Ám ha 2000 forint körüli árat jelölne meg az olasz stratégiai tulajdonos, akkor már a kivezetés lebeg a szemük előtt - jegyezte meg Pártl Zoltán.

Késő délután az ajánlati árról is lehullott a lepel. A SanPaolo IMI az olasz értéktőzsdének eljuttatott közleményében 2000 forintban jelölte meg az árat, ami egyes elemzők szerint azt vetítheti előre, hogy a stratégiai tulajdonos 90 százalék feletti pakett megszerzésére törekszik. Kiszorítás esetén egyébként a legutolsó auditált adat - ez a 2001. évi - lenne mérvadó, ami alapján az IEB egy részvényre jutó saját tőkéje 1701 forint. Ha a kiszorítás kicsit tovább tolódna, s napvilágot látna a 2002. évi auditált mérleg is, akkor már 1800 forint felett lehet az egy részvényre jutó saját tőke, attól függően, hogy mennyi osztalékot fizet a pénzintézet.

A felvásárlással kapcsolatos pletykák már hónapok óta lázban tartották a hazai értékpapírpiacot - mutatott rá Pletscher Tamás, az Erste Befektetési Rt. elemzője. Ez abban is meglátszott, hogy tavaly augusztus óta az alaptőke 75 százaléka fordult meg a BÉT-en, ráadásul ennek a zöme az október-november óta eltelt időszak alatt, ami egyúttal a bankpapír árfolyamának megduplázódásával is járt. Több elemző is úgy nyilatkozott év elején, hogy ha a pletyka nem válik valósággá, akkor könynyen összeomolhat az IEB árfolyama. Egyes piaci szereplők nem zárják ki azt sem, hogy az elmúlt időszak jelentős forgalma arra utal: a stratégiai tulajdonos valamilyen módon már vásárolt a bankpapírból, illetve, hogy egyesek már tudhattak a felvásárlás tényéről. Az IEB-részvény árfolyama a tegnapi felfüggesztés előtt 1925 forinton állt, ami 1,7 százalékos csökkenést jelentett a hétfői záróárhoz képest.