A frissen alapított SanPaolo IMI Internazionaléba apportálta 32,5 százalékos, az Inter-Európa Bankban (IEB) meglévő tulajdoni hányadát az SanPaolo IMI. A részvények 1798 forintos értéken kerültek az olasz bank 100 százalékos tulajdonában lévő társaság könyveibe. Az apportálást követően az új tulajdonos hivatalosan is nyilvános vételi ajánlatot tett az IEB összes részvényére. A papírokért 2000 forintot ajánlottak. A tegnap megjelent vételi ajánlat szerint a vevő célja - igazolva a piaci spekulációkat - az IEB részvényeinek kivezetése a Budapesti Értéktőzsdéről. A részvényvásárlás lebonyolításában a CA IB Értékpapír Rt. segédkezik, egyelőre azonban mind a tulajdonátruházás, mind pedig a vételi ajánlat a PSZÁF jóváhagyására vár.

A SanPaolo IMI Internazionale 2000 forintos ajánlata 22,7 százalékkal haladja meg a törvényben meghatározott minimális értéket. A jogszabály szerint az ajánlattételt megelőző 180 nap átlagos árfolyamát kell a számítások alapjául venni, ami az IEB esetében 1650 forint körüli értéket jelent. A bank papírjainak tegnapi záró árfolyama 1950 forint volt.

Az IEB jegyzett tőkéje 7,018 milliárd forint, az anyabank az előző évet 1,157 milliárd forintos adózott nyereséggel zárta. A bank mérlegfőösszege december végén 174,6 milliárd forint volt. A SanPaolo IMI leányvállalata mellett a pénzintézet további nagyrészvényesei sorában 9,99 százalékkal a Honleth BV-t, 7,75 százalékkal a Simest Spát, 7,74 százalékkal a White Plain Holdingot, 5,23 százalékkal pedig az Erste Bankot találjuk.