Tegnap is az iraki hírek mozgatták a dollár, illetve rajta keresztül a többi vezető deviza árfolyamát. Az amerikai fizetőeszköz, miután egy egyiptomi hírügynökség jelentése szerint Irak kész megsemmisíteni Al-Szamud rakétáit, mind az euróval, mind pedig a jennel szemben erősödni tudott. A tegnapi bejelentéssel egy esetleges háború a befektetők szemében ismét távolabbra tolódott.

A dollárerősödés leginkább a japán gazdaságpolitikusok számára jelentene örömhírt, a jen ugyanis az elmúlt évben 15 százalékot erősödött a dollárral szemben. Részben ennek is köszönhető, hogy az ázsiai ország exportja, ami a teljes gazdasági teljesítmény 11 százalékát jelenti, januárban immáron második hónapja csökkent. A kurzus tegnap délben a szerdai 117,17 jen után dolláronként 117,6-nél állapodott meg.

Az amerikai fizetőeszköz erősödését támogatták a csütörtökön közzétett tartós fogyasztási cikkek értékesítéséről szóló statisztikák is. Az adatok szerint a szegmens az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben növekedett januárban. Az eurózóna gazdasága egyébként is hátrányban van tengerentúli társával szemben. Az euró egysége a nap közepén a szerdai 1,0791 dollár után 1,0758-et ért.