A gyógyszergyár forgalma 7 százalékkal, 13 317 milliárd forintra mérséklődött. A belföldi értékesítés 24 százalékkal nőtt, az export azonban 8 százalékkal csökkent, döntően a FÁK-piacokon elszenvedett 25 százalékos visszaesés (5,2 millió dollár) miatt. Ezt azzal magyarázza a cég, hogy az orosz importőrök kiszolgálása az Egis magyarországi gyártóegységeitől megszűnt, és október 1-jétől kizárólag nagykereskedőkön keresztül történik meg. Marossfy László vezérigazgató-helyettes átmenetinek tartja ezt a visszaesést, a patikai forgalom 10 millió dollár felett volt a negyedév során. A kedvezőtlen első negyedév ellenére a társaság a 2002/2003. üzleti évre 25 százalékos bővüléssel számol a térségben.

Belföldön az idei áremelések átlagosan 8,1 százalékos emelést (közel egymilliárd forintot) jelentenek, a kelet-európai kivitel - amely október-december között 18 százalékkal bővült - is tovább nő az új termékek bevezetésének következtében.

A fedezeti ügyleteken 167 millió forint nyereséget könyvelt el az Egis. Jelenleg 6 millió euró/hó nyitott devizapozíciókkal rendelkezik a február és július közötti időszakra.

A sajtóhírekkel szemben az Egis nem pályázik a Terápia nevezetű román gyógyszercégre - hangzott el a tájékoztatón. A dermaciclane szabadalmának bejegyzése az európai hatóságoknál megkezdődött.

A részvényesek március 4-étől vehetik fel a tavalyi évre járó, részvényenkénti 120 forintos osztalékukat. (FB)