Medgyessy Péter miniszterelnök tegnap pénzintézetek vezetőivel találkozott, amelynek során a kereskedelmi bankok részvételéről egyeztetett az Európa-terv vállalkozói hitelprogramjában, kikérte véleményüket a 2003. évi gazdasági folyamatokról és a magyar pénzügyi közvetítőrendszer hatékonyságát növelő lehetséges lépésekről.

A 150 milliárd forintos hitelprogram egy-két héten belül elindulhat ? mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke a Világgazdaságnak. A részleteket egyeztetjük a Magyar Fejlesztési Bankkal, a cél az, hogy minél vonzóbbá tegyük a hitelt a vállalatok számára ? hangsúlyozta Erdei. Az MFB refinanszírozóként és a kereskedelmi bankok társfinanszírozójaként venne részt a programban, és megosztaná a kockázatot a kereskedelmi bankokkal. A nagyobb és közepes méretű vállalkozások kamattámogatást nem kapnának, a kisvállalkozások azonban három éven keresztül a jegybanki alapkamat 20 százalékához (ez 1,3 százalék) juthatnának állami támogatásként, ami a mai kamatszinten mintegy 7 százalékos hitelkamatot jelent.

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter egy sajtótájékoztatón tegnap közölte: a regionális fiókhálózattal rendelkező kilenc kereskedelmi banknál igényelhető, minimum 10 millió, maximum 1,5 milliárd forintos hiteleket 4-15 évre vehetik fel a cégek 2 év türelmi idővel. A nagyvállalatok esetében a 3 havi Bubort legfeljebb 2,5 százalékos kezelési költség terheli.

A tegnapi találkozón szóba került a pozitív adósnyilvántartó rendszer is. Erdei hangsúlyozta: a miniszterelnök támogatja ennek felállítását, így újrakezdik a tárgyalásokat a PM-mel. Felmerült az elektronikus aláírás jogszabályi alapjainak továbbfejlesztése és a kormány lakásprogramja. A bankok szerint fontos a bérlakás-építési program, amibe a kormányzattal közösen, üzleti alapon beszállnának. (LJ)