A HVB Jelzálogbank 50 milliárd forint össznévértékű jelzáloglevél-programja keretében újabb nyilvános kibocsátást hirdet meg. A pénzintézet március 3-án nyilvános aukció útján kétfajta, egy fix és egy változó kamatozású értékpapírt ajánl fel értékesítésre ? jelent meg a Magyar Tőkepiac tegnapi számában.

A HVBJ legalább 100 millió, legfeljebb 1,5 milliárd forint össznévértékű, 2010. június 23-án lejáró, HVBF 2010/A elnevezésű, fix kamatozású, éves kamatfizetésű, végtörlesztéses jelzáloglevelet értékesít. A sorozatnak ez az első részlete, a tervezet össznévértéke pedig 15 milliárd forint. A kamat mértéke 7,5 százalék lesz.

Minimum 100 millió, maximum 2 milliárd forint össznévértékben jegyezhetik a befektetők a 2010. május 19-én lejáró, HVBV 2010/B elnevezésű, változó kamatozású, éves kamatfizetésű, végtörlesztéses jelzáloglevelet. Ennek a sorozatnak is ez az első részlete, a tervezett össznévérték 15 milliárd forint.

A kamatot úgy határozzák meg, hogy az Államadósság Kezelő Központ által lebonyolított három egyéves diszkontkincstárjegy-aukció eredményének elfogadott mennyiségekkel súlyozott átlaghozamát a meghatározott felárral növelik. A kamat mértékét február 28-án teszik közzé.

A papírok egyenként 10 ezer forint névértékűek. A jegyzést követően a jelzálogleveleket bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére. A kibocsátó nem fogad el túljegyzést. A papírok forgalmazója a CA IB Értékpapír Rt.

A jelzálogbank novemberben indította útjára nyilvános kibocsátási programját. A pénzintézet akkor egy fix, 9,25 százalékos kamatozású, 2008 júniusában lejáró jelzáloglevelet dobott piacra, amelynek átlaghozama akkor 8,92 százalék lett. A befektetők 4,8 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be, ebből akkor 2,5 milliárdot fogadott el a bank. Ugyancsak novemberben 500 millió forint névértékűt adott el a bank a 2009/A jelű, változó kamatozású jelzáloglevélből. Ebből a sorozatból az idén januárban 2 milliárd forint össznévértékben értékesített még nyilvános aukció útján. (LJ)