Londonban tegnap délelőtt 70 centtel - 31,80 dollárra - továbbsüllyedt az áprilisi szállítású brent nyersolaj barrelenkénti ára. A világpiacon meghatározó nyersolajfajta közeli határidős ára múlt csütörtökön még meghaladta a 33 dollárt. A háborús felár mérséklődésével magyarázott megingás azonban várhatóan nem jelent tartós fordulatot. Egyrészt Washingtonban továbbra is úgy vélik, hogy az iraki elnöknek nem hónapjai, csak hetei vannak a leszerelésre, és az USA újabb ENSZ-határozat híján is elszánt a katonai megoldásra. Márpedig a katonai akció nagy valószínűséggel az iraki kínálat időleges kiesésével jár.

Másrészt már nemcsak a venezuelai olajszállítások teljes normalizálódása várat még magára, hanem a napi 2,2 millió barrel nyersolajat termelő Nigéria exportjában is zavar támadhat, ha elhúzódik a kivitelt felügyelő dolgozók tegnap kezdődött munkabeszüntetése. Így egy közeli háború esetén egyszerre három OPEC-tag kínálatának részbeni kiesésével kellene számolni, amit aligha tudna maradéktalanul pótolni a többi kartellország. Még akkor sem, ha - mint annak lehetőségét egy OPEC-tisztségviselő tegnap felvetette - ideiglenesen felfüggesztik a kvótákat, és mindenki annyit termel, amennyit csak képes. Ugyanis csak Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek rendelkezik még nagyobb, együttesen napi kétmillió barrel körüli, gyorsan mozgósítható szabad kapacitással.

A háborús spekulációk átmeneti gyengülése az arany napi piaci árát is troy unciánként közel 10 dollárral tovább csökkentette hétfőn délelőtt Londonban. A jegyzési szint ezzel már több mint 40 dollárral esett a február eleji 388,50 dolláros, hat és fél éves csúcshoz képest.