Az Erste Bank AG Ausztriában az elmúlt hat évben a leggyorsabban növő lakossági bank volt. A pénzintézet 1996-ban 20 milliárd eurós mérlegfőösszegű és 600 ezer ügyféllel rendelkező bank volt, mára a mérlegfőösszege 120 milliárd euróra nőtt, ügyfeleinek száma több mint 10 millió a közép-európai régióban - mondta Andreas Treichl, az Erste Bank AG vezérigazgatója, az igazgatóság elnöke tegnapi sajtóbeszélgetésén.

A bankcsoport fejlődése szempontjából kiemelkedően fontos a magyar, a cseh és a szlovák piac. Ezeknek az országoknak a gazdasága az EU-átlagnál kétszer gyorsabban nő, és a csatlakozást követően 10-11 év is elég lesz ahhoz, hogy az EU-standardok közeli szintre fejlődjenek.

Az Erste a magyar piacon mindenképpen bővülni akar, akár a Postabankkal (Pb), akár nélküle. Az Erste Bank Hungary meg szeretné venni a Pb-t, de amíg nincs privatizációs tender, és nem világosak a feltételek, addig nem lehet arról nyilatkozni, hogy ezen elindul-e a bank - hangsúlyozta Treichl. A Postabank eladásakor a vezérigazgató szerint az ár lesz a döntő tényező, így ha az Erste meg akarja venni, annak kell a legjobb ajánlatot tennie. Ha azonban nem vásárolná meg, akkor más lehetőségeket keres a növekedésre. A saját erőből terjeszkedés is működik, hiszen az elmúlt időszak fióknyitásaiban nagy tapasztalatra tett szert a magyar leánybank. De Treichl véleménye szerint sok a kis- és közepes méretű bank a magyar piacon, így más eladó pénzintézet is lesz.

Az Erste számára fontos Délkelet-Európában is a terjeszkedés, így célország Románia és Bulgária is. A bolgár DSK Bank privatizációját a bolgár kormány elindította, így az Erste is dönthetett arról, hogy ezen elindul. Bár a DSK privatizációja időben megelőzi a Postabankét, az Erste teljesen függetlenül kezeli a két magánosítást. Számára ugyanis mindkét piac kiemelkedő fontosságú. A román piacon egyelőre nincs olyan bank, amelynek privatizációját meghirdették volna. A terjeszkedést pedig a lehetőségekhez kell igazítani - tette hozzá Treichl.

Az Erste Bank Hungary tavaly 44 százalékkal, közel 400 milliárd forintra növelte mérlegfőösszegét, ezzel a 12. helyről a 8.-ra lépett előre, piaci részesedése pedig 2 százalékról 4-re nőtt - mondta Kisbenedek Péter vezérigazgató. A pénzintézet 13 új fiókkal bővítette lakossági hálózatát, adózott eredménye pedig 114 millióról 870 millió forintra emelkedett. (LJ)