Meglehetősen morbid tranzakcióval állt elő a brit Dignity Caring Funeral Services társaság. A temetkezési vállalkozás úgy döntött, hogy a tőkepiacról von be forrásokat tevékenységének finanszírozására, így történelmi precedenst teremt olyan adósságlevelek kibocsátásával, amelyek visszafizetését különböző temetkezési szolgáltatásokból, temetések és hamvasztások díjaiból fizeti vissza.

A társaság 210 millió font (326 millió dollár) értékű kötvénykibocsátást tervez, amelyből 110 milliót A hitelbesorolású értékpapírként, 100 milliót pedig BBB-ként értékesít. A Dignity számára egyébként kézenfekvőnek tűnik a forrásbevonás ezen módja, hiszen a HSBC Holdings portfóliójába tartozik a vállalat. Első hallásra sokaknak talán furcsa a tranzakció, de mélyebben elemezve a konstrukciót nem véletlen, hogy jó hitelminősítést kaptak a kötvények.

Az Egyesült Királyságban az éves halálozási ráta a második világháború után lecsökkent ugyan 570 ezer főre évente (az 1950-es években), azóta azonban stabilan évi 600 ezer elhunytat regisztrálnak a szigetországban. Ráadásul - eléggé bizarr módon ugyan - erre biztosan lehet számítani, és a tevékenység forrása nem függ a konjunkturális ciklusoktól. A befektetők pedig szívesen invesztálnak olyan papírokba, amelyek mögött garantált cash-flow található.

A Dignity kibocsátásához hasonló úgynevezett eszköz biztosított adósság esetében a vállalat nem közvetlenül a kötvényeseknek fizet, hanem egy közreműködő vállalatnak, amely azután törleszt a kötvénytulajdonosok felé. Ezáltal lehetővé válik, hogy egy cég eszközbiztosított adósságát saját, nem biztosított adósságánál kedvezőbb hitelminősítéssel értékesítse.

A Dignity az A besorolású kötvényeket 6,31 százalékos, míg a BBB minősítésű papírokat 8,15 százalékos hozam mellett értékesítette. A JP Morgan Chase benchmark Maggie indexét alapul véve ez 1,85-3 százalékpontos hozamprémiumot jelent a hasonló besorolású más kötvények hozamához viszonyítva. Nem túl olcsón jutott tehát forráshoz a Dignity. Egy átlagos cég az A kategóriájú papírok után 4,46, a BBB-k után pedig 5,16 százalékos hozamot fizetne.

A tranzakció lebonyolítását a JP Morgan végezte, ami szintén nem véletlen, mert a Dignity a befolyt összeg egy részét a JP Morgan felé történő törlesztésre fordítja. A HSBC private equity alapja ugyanis a JP Morgan Chase által biztosított hitelből vásárolta meg a Dignityt, mint a második legnagyobb brit temetkezési vállalatot, 235 millió fontért. A Dignity árbevétele éves szinten 120 millió fontot tesz ki, amiből a szakértők számítása szerint kényelmesen tudja majd törleszteni adósságait.

A nemzetközi pénzügyi piacokon egyre több az ilyen furcsa termék - bár ez a vállalati kötvény teljesen átlagos, ha a mögöttes tevékenységtől eltekintünk -; legutóbb Szaddám Huszein hatalmának megdöntésére írtak ki határidős kontraktusokat, amelyek meglehetősen nagy forgalmat generáltak. Úgy tűnik, a befektetők szeretik a bizarr konstrukciókat. (VG)