A hazai cukortermelők és a cukoripari vállalkozások tönkremeneteléhez vezethet a magyar piacot sokkoló importdömping, ami miatt az ország első négyhavi cukorfogyasztásának 27,94 százalékát - azaz minden negyedik kilogrammot - a külföldről behozott áru adta. Ez amiatt is különösen hátrányos, hogy az ipar már most is az EU-csatlakozás után érvénybe lépő szabályozás szerint termel. A kvóta vállalása azzal jár, hogy az ország cukorszükségletét belföldön kell megtermelni, ez kötelezettséget jelent a nyersanyagtermelők és a cukoripari cégek számára. Ezért a vertikum szereplői elvárják a hatóságoktól, hogy piacukat a szabályoknak megfelelően védjék.
Fischer Béla elmondta: a GATT/WTO-egyezménynek is megfelelő import nem borítaná fel a piaci egyensúlyt, ám Magyarországon már messze többről van szó, piaczavarásról, s ez a teljes cukorvertikumot sújtja.
A cukor importját nyomon követő hivatalos vámstatisztika szerint - miközben a magyar termelők és feldolgozók az elmúlt évtizedben biztonsággal előállították a magyar lakosság és a feldolgozóipar cukorszükségletét - az import drasztikusan megnőtt. A 2000-es, 9 ezer tonnás behozatallal szemben a tavalyi már meghaladta a 24 ezer tonnát (VG, 2003. március 3.). Az importcukor fogyasztáson belüli aránya azonban az idén ennél is rosszabb képet mutat: az év első négy hónapjában a 2000-es 1728, a 2001-es 2673 és a 2002-es 5312 tonnával szemben az idén 21 460(!) tonna volt a behozatal. Ez az idei, első harmadévi 76 800 tonnás teljes hazai fehércukor-fogyasztás 27,94 (!) százaléka.
A behozatal ilyen mértékét egyetlen, önellátásra berendezkedett ország sem engedheti meg magának - hangsúlyozza az iparági testület állásfoglalását idézve a Cukoripari Egyesülés vezetője. A túlzott import már eddig is, de a közeli belépésig még inkább jelentősen növeli az ország cukorkészleteit, ami az EU részéről várhatóan nem marad szankció nélkül, hiszen a meghatározott mennyiségen felül nem lehet cukrot vinni az unióba.
Arra a kérdésre, hogy szerinte a cukorbehozatali megfigyelő rendszer viszonylag jó működése, valamint az állami szervek értékelése ellenére miért fordulhat elő mindez, Fischer Béla azt válaszolta: az ipar is értetlenül áll az eset előtt. Ráadásul az iparági egyesülés időben, tényszerűen jelezte a túlzó kereskedelmi tranzakciókat.
A Cukoripari Egyesülésben olyan nézet alakult ki, hogy amennyiben a hazai cukortermelés - a beözönlő import miatt - visszafejlődik, az előrevetítheti az uniós kvóta számunkra kedvezőtlen rendezését, idővel akár annak csökkentését is. Márpedig minden ország - sőt az Európai Unió maga is - szinte a végletekig védi cukorpiacát - tette hozzá Fischer.
Sokan úgy vélik, hogy a hazai cukortermelés túlságosan költséges, ám állítja, hogy bár a termelői és a feldolgozó inputok éves növekedése valóban gondokat okoz, a magyar gyárak termelési költségei nem magasabbak másokénál. A nemzetközi piacon nem is ezek a költségek versenyeznek, hanem a kormányok támogatásai, amelyek gyakran elérik az exportár kétszeresét.
A Cukoripari Egyesülés folyamatosan jelzi a hatóságoknak a piacvédelem működésének hiányosságait, és intézkedést vár. Szakértőik szerint mielőbb tisztázni kellene, hogy a vámstatisztika adatai birtokában kinek a feladata a hasonló mértékű importdömping esetén a gyors piacvédelmi intézkedés - tette hozzá Fischer Béla. Ez egyes fontos termékeknél a közösségben és az egyes államokban is gyakorlat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.