A kiegészítő kamattámogatásos hitelek háromnegyed évvel ezelőtt jellemző 2,5-3 százalékos szintje ma 6-6,5 százalékon állt be a hitelpiacon - derül ki a PSZÁF összehasonlító táblázataiból. Az új otthon megszerzésére szolgáló jelzálogleveles kölcsön esetében ugyancsak 6-6,5 százalékos kamatot kérnek a bankok az egyéves, 5-6 százalék körül pedig az ötéves kamatperiódusú típusért. A használt ingatlanokhoz segítő kölcsönöknél az egyéves kötött kamatperiódusú típusnál 7,8-8,5 százalék, az ötévesnél pedig 7-7,5 százalék körül szóródnak a hitelintézetek kamatai. A stabil feltételeket kedvelőknek kedvez, hogy a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) mellett a Postabanknak is vannak tízéves fixált kamatú hitelkonstrukciói.

A használt lakáshitelek kondíciói lapunk számításai szerint mégis két számjegyű teljes hiteldíjat jelenthetnének az ügyfeleknek. A bankok a tavaly decemberi újabb költségvetési szigorítások után elsősorban a kamatoldalon növelték az ügyfélterheket. Ennek vélhetően az volt a fő oka, hogy az egyéb terhek - így a jellemzően 1,5-2 százalékos éves kezelési költség - már akkor is magasnak számítottak. A mostani ideges piaci hangulatot jelzi, hogy számos pénzintézet változó kölcsönkamatot hirdetett meg.

Továbbra is jellemző, hogy az alacsonyabb kamatot hirdető pénzintézetek egyéb terhei magasak. A HVB Bank például új lakáskölcsöneinél 2,5 százalék éves kezelési költséget plusz 1,5 százalék egyszeri szerződéskötési díjat is kér. Az Ersténél mindkét teher 2-2 százalék a jelzálogleveles új lakáskölcsönnél. A Postabank a havonta felszámított kezelési költség mellett 1-1 százalék folyósítási és refinanszírozási díjat is számol e kölcsöntípusánál.

A jelzálogleveles (forrásoldali kamattámogatású) típusnál a ügyfelek terheit tovább növeli, hogy a hitelintézetek többsége vaskos előfinanszírozási kamatot is kér.