A BorsodChem Rt. éves rendes közgyűlésén egy óra alatt hozzászólás nélkül fogadták el az igazgatóság összes javaslatát. A részvényeseknek 92,28 százaléka jelent meg, akik egyhangúlag támogatták az igazgatóság osztalékjavaslatát és a részvények névértékének csökkentését. Az elfogadott határozat alapján a BorsodChem részvényeinek névértéke ötödére, azaz 202 forintra módosult, míg a részvények darabszáma ugyanilyen arányban, 15,388 millióra nő. A tavalyi 220 forintos osztalék után 260 forintot kapnak a részvényesek, amit június 16-ától vehetnek fel.

Kovács F. László az első negyedév alapján jó esélyt lát arra, hogy megismételjék tavalyi évüket - fogalmazott az 2004. évi kilátásokkal kapcsolatban. A BorsodChem vezérigazgatója szeretné, ha a tavalyi évhez hasonlóan a készpénztermelő képességet mutató EBITDA 20 milliárd forint felett lenne. Az első negyedévben 5,4 milliárd forint készpénzt termelt a BorsodChem, ami 20 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az első negyedévben főleg a magas energiaárak okoztak gondot - közölte a cég vezetője. A liberalizált piac ellenére ugyanis a villamosenergia- és a gázárak is magasabbak Magyarországon az európai szintnél, ami versenyhátrányt okoz. A gázpiacon az igazi verseny beindulásához még idő kell, míg a villamos energiánál Paks kiesése és a szűk határkeresztező kapacitások okozzák a magasabb árakat - tette hozzá.

Ennek ellenére mindkét liberalizált piacra kilépett a BorsodChem, ami a villamos energiánál 1 milliárd forintos megtakarítást jelentett számukra tavaly. A gázpiacon pedig az jelent előnyt, hogy természetes fedezetet nyújt az euróban beszerzett gáz az árfolyamkockázat ellen.

A BorsodChem 2004 első három hónapjában 35,3 milliárd forint árbevételt ért el, ami 3,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot. Az árbevétel kisebb mértékű növekedése a TDI-termékek árának 21,7 százalékos csökkenésére vezethető vissza. A bevétel csak e terméknél mérséklődött, mégpedig 14,1 százalékkal. Kovács F. László az üzemi nyereség csökkenését is a TDI-n tavaly elért extraprofit kiesésével magyarázta, a TDI árát egyébként a jelenlegi 1708 eurós tonnánkénti ár mellett normálisnak tartja. A BorsodChem üzemi nyeresége 3,25 milliárd forint volt január-márciusban, míg a bázisidőszakban 4,58 milliárd forintot tett ki.

A nettó eredmény megduplázásához a pénzügyi tételeken elszámolt nyereség járult hozzá. Ezzel kapcsolatban Kovács F. László azt közölte: tavaly az árfolyamveszteség nem befolyásolta a készpénztermelő képességüket, mivel azokat csak számvitelileg kellett kimutatni. Az idén viszont a nyereségből 1 milliárd forintot már realizáltak fedezeti ügyletek lezárásával, ami a második negyedévben jelentkezik. A pénzügyi tételeknél az árfolyamnyereség 2,578 milliárd forint pluszt hozott márciusig.

A BorsodChem a tavalyi évhez hasonlóan az idén is 100 százalékos adókedvezményre készül, míg az újonnan bevezetett energiaadó és környezetvédelmi díj 247 millió forint többletterhet okoz a társaságnak.