Európában enyhe erősödéssel zártak a főbb részvénypiacok. Elsősorban a gyógyszergyártók - AstraZeneca, GlaxoSmithKline - drágultak, az amerikai elnökválasztáson győzedelmeskedő George W. Bush ugyanis kevésbé érdekelt a gyógyszerárak megemelésében, mint riválisa, John Kerry. Gyengült viszont a negyedéves gyorsjelentését tegnap közlő BMW, miután a német autógyártó nyeresége nemcsak a bázisidőszaki értéktől, hanem a várakozásoktól is elmaradt.

Az OTP negatív korrekciójának köszönhetően nem folytatódott tegnap a BUX rekorddöntése. Az irányadó részvényindex 1,09 százalékkal, 13 206,20 pontra morzsolódott le, a forgalom pedig 12,1 milliárd forintot tett ki. A bankpapír három százalékkal, 4830 forintra gyengült, jelentős, hatmilliárd forintos forgalom mellett. A részvény a kereskedés első felében történelmi csúcson, 5000 forint fölött is tartózkodott. A többi vezető papírnak ezúttal is csak "epizódszerep" jutott: a Mol 0,2 százalékkal, 10 825 forintra erősödött, míg a Matáv 0,9-del, 803, a Richter pedig 0,2-del, 22 800-ra gyengült. Tartotta előző napi - történelmi csúcsnak megfelelő - árát az FHB, a papír ismét 10 800 forinton zárt. Bár a miniszterelnök kedden a parlamentben bejelentette, hogy tervezi az FHB magánosításának folytatását, arra vonatkozóan azonban még nincsenek konkrét elképzelések, hogy mekkora pakettet és milyen technikával értékesítenének. A BUMIX 0,22 százalékkal, 1179,09 pontra erősödött.

Amerikában kedvezően reagáltak a tőzsdeindexek George W. Bush győzelmére. A Dow Jones és az S&P egyaránt 1,4 százalékos pluszban tartózkodott lapzártánkkor. Bush újraválasztásának hírére a legnagyobb mértékben a gyógyszergyártók papírjai drágultak, az ellenlábas John Kerry ugyanis többször kifejtette, hogy a gyógyszerárak csökkenését kívánja elérni. Erősödött a gyorsjelentését publikáló Time Warner is. Ugyan a világ legnagyobb médiavállalkozása az amerikai értékpapír-piaci felügyelet (SEC) vizsgálata miatt csökkenő harmadik negyedéves profitról számolt be, bevételei viszont a várakozásokon felül nőttek.