Gyengült, erősödött, majd ismét gyengült a forint tegnap a bankközi devizapiacon. Az euró árfolyama a délelőtti órákban 245,00 forint fölé mozdult, majd később egészen 244,30 forintig korrigált. A kora esti órákban ezt követően ismét gyengült a hazai fizetőeszköz, 245,00 forint környékén stabilizálódott az árfolyama.

Túlértékeltnek tartja a forintot Farkas Ádám, a CIB Bank vezérigazgatója, és úgy véli: az exportot erősen támogathatja annak gyengülése. A vezérigazgató azt is hozzátette: egy gyengébb árfolyam sem veszélyeztetné az infláció alakulását.

Kiemelkedőnek nevezte az árfolyam szerepét a hazai gazdaság életében egy tegnapi konferencián Hamecz István, az MNB ügyvezető igazgatója. A jegybank alapvető feladata az árstabilitás fenntartása, amit éves szinten 3 százalékos infláció biztosíthat. Hamecz szerint nincs szükség a jelenleginél több monetáris tanácsi ülésre.

Bár a kereskedés a tengerentúli szünnap miatt csendes volt, a dollár árfolyama így is jókorát bukott tegnap: a zöldhasú jegyzése 185,50 forintig mozdult a nap folyamán. A forint jelenlegi kurzusa több mint 7 éves árfolyamcsúcs.

Újabb történelmi csúcson járt tegnap az euró: az uniós fizetőeszköz árfolyama immáron tartósan 1,32 dollár fölé emelkedett. Tette ezt ráadásul a bizonytalanság időszakában - illetve az amerikai kereskedési szünet idejében -, még a tegnap esedékes Ifo intézet által kiadott konjunktúrajelentés megjelenése előtt. Az intézet elemzésében figyelmeztette az Európai Központi Bankot (EKB), hogy itt lenne az ideje az euró gyengítése érdekében tett intervencióknak. Az Ifo elemzői az alapkamat csökkentését nem tartják szükségesnek, a gazdasági növekedést azonban egyéb úton serkentenék.

A jen is tarolt a dollárral szemben: újabb négy és fél éves árfolyamrekordot tudott a háta mögött a japán fizetőeszköz csütörtökön. Múlt héten egyszer már bepróbálkozott a dollár a 103,00 jen alatti szinteken, tegnap pedig megismételte ezt a mutatványt. A zöldhasú jegyzése 102,4 jenig mozdult csütörtökön.