Gyurcsány Ferenc a múlt héten némileg váratlanul a Földhitel- és Jelzálogbank Rt.-t (FHB) is megemlítette a privatizálandó cégek körében. Az FHB-nek azonban nagyon érdekes üzleti modellje van, ami miatt az államnak igen átgondolt elképzelései kell legyenek azt illetően, hogy érdemes-e állami tulajdonban tartani a bankot, illetve hogy milyen módon lehet privatizálni. Az FHB nagyon leegyszerűsítve egyrészt saját hitelek folyósításával, másrészt a kereskedelmi partnerbankok hiteleinek refinanszírozásával foglalkozik, amihez a forrást jelzálogkötvények kibocsátásából szerzi be a nyílt piacon. A kötvénypiacokhoz való hozzáférés tehát létkérdés.

A kötvények kibocsátásának alapja a megfelelő hitelminősítés. Jelenleg az FHB-nek az állammal megegyező A2-es besorolása van a bankra és A1-es besorolással a kötvények tekintetében a Moody's-nál. Az FHB ez idáig több mint 350 milliárd forint értékben bocsátott ki jelzálogleveleket, ami ezzel hazánkban az ÁKK után a második legnagyobb nyilvános kötvénykibocsátójává tette. Amenynyiben romlana az FHB hitelminősítése, akkor korlátozottabban lenne hozzáférése a nemzetközi tőkepiachoz, jelentősen nőne a finanszírozás költsége, és ezzel apadna a bank nyeresége. Ez pedig vélhetően kihatna a lakáshitelkamatok szintjére is.

A hitelbesorolás egyik nagyon fontos szempontja a tulajdonosi háttér. Egy esetleges privatizáció esetén ezért a legfontosabb szempontnak a hitelminősítés jelenlegi besorolásának fenntartása vagy esetleges javítása kell hogy legyen, amennyiben nem akar az állam "öngólt" lőni. Ha az FHB tulajdonosi háttere nem lenne rendezett egy privatizáció után, és emiatt veszélybe kerülne a besorolás, akkor az állam aligha lenne képes a jelenlegi tőzsdei érték közelében képes értékesíteni a részesedését.

Ha azonban mégis a privatizáció mellett döntene a kormány, akkor is viszonylag kevés lehetőség jöhetne szóba. Hazai kereskedelmi banknak nem adhatná el a többségi részesedést, hiszen ez veszélyeztetné a bank függetlenségre épülő refinanszírozási üzletágát. A tőzsdei értékesítés sem igen jöhet szóba, hiszen ebben az esetben a Moody's is vélhetően leminősítené a bankot, annak ellenére, hogy kiemelkedő teljesítmény és kiváló menedzsment jellemzi. Az egyetlen életképesnek tűnő elképzelés ezért az lehetne, hogy egy olyan intézménynek adnák el az FHB-t, amelynek a magyar államnál jobb hitelminősítése van, még nincs jelen a magyar piacon, és ezzel nem zavarná meg a kialakult törékeny status quót, és amely vállalná a bank tőzsdén tartását. Éppen ezért elképzelhető, hogy az állam úgy jár a legjobban, ha az FHB nem kerül kalapács alá, hiszen a jövő évre tervezett 200 milliárd forint vélhetően enélkül is teljesíthető.