Az Allianz Hungária Biztosító 2005-ös gépjármű-felelősségbiztosítási tarifáinak közzététele kapcsán nem vetődik fel a versenyhivatali eljárás indításának indokoltsága - reagált a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményében arra a hírre, miszerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megújítása kapcsán a szervezet elé kerülhet az Allianz Hungária Biztosító Rt. magatartása. Több piaci szereplő ugyanis kifogásolta, hogy a társaság elmulasztotta határidőben közzétenni régi ügyfeleinek jövő évi tarifáit.

A kgfb-díjainak közzétételével kapcsolatos kötelezettséget kormányrendelet határozza meg, annak ellenőrzése nem a GVH feladata. A kgfb-vel, illetve a díjközléssel kapcsolatban két tilalmi csoport megsértése merülhet fel a GVH hatáskörébe tartozóan, az erőfölénnyel való visszaélés és a fogyasztó megtévesztése. A rendelkezésére álló tények alapján azonban eddig egyik tilalmi csoport megsértésének gyanúja sem merült fel - mutat rá a közlemény. A kgfb-piacon a legnagyobb részesedésű Allianz Hungária sincs a versenytörvényben definiált gazdasági erőfölényes helyzetben. A kötelező pedig olyan sajátos termék, amelyben a fogyasztó évente dönthet a jövő évre számára legkedvezőbb biztosítás kiválasztásáról.

Ha a GVH-hoz e tárgyban bejelentés érkezik, és így új tények kerülnek birtokába, akkor azt a lehető legrövidebb időn belül megvizsgálja, és dönt a versenyfelügyeleti eljárás megindításáról - tette hozzá a szervezet. (VG)