Európában a bankszektor húzta le a részvényindexeket, a francia BNP Paribas előrejelzése szerint ugyanis a hitelintézet profitbővülése várhatóan mérséklődik. A sörgyártó dán Carlsberg szintén vesztett értékéből csalódást keltő harmadik negyedéves gyorsjelentése miatt. A csipgyártók - például a német Infineon - pedig azért gyengültek, mert egy tegnap megjelent piackutatás szerint jövőre csökkennek a félvezetőgyártók eladásai.

Újabb csúcsot döntött tegnap a Budapesti Értéktőzsde irányadó részvényindexe. A BUX 1,51 százalékkal, 13 406,01 pontra erősödött, 10 milliárd forintos forgalom mellett. A szerdaihoz képest visszafogott érdeklődés jól tükrözi, hogy a befektetők már a gyorsjelentésekre várnak, így nagyobb forgalom már csak a közzétételük után várható. A mutatót a vezető papírok húzták fel. A Mol ismét átlépte a 11 ezer pontos álomhatárt: árfolyama 1,8 százalékkal, 11 020 forintra erősödött. Az OTP a szerdai 3 százalékos zuhanás után 1,5 százalékkal, 4902 forintra korrigált. A Richter 2,6 százalékkal, 23 400 forintra, míg a Matáv 1,1 százalékkal, 812 forintra értékelődött fel. A gyógyszergyári részvény árfolyamát vélhetően a közelgő gyorsjelentés húzta föl. Elemzői vélekedések szerint a Richter harmadik negyedéve nem lesz olyan erős, mint a második. Éves viszonyításban az árbevétel stagnálhat, a nyereség viszont várhatóan csökken, amely a dollár gyengülése mellett elsősorban annak köszönhető, hogy a készletek számviteli átértékelésének hatása a harmadik negyedévben már alig érvényesült. A kisebb részvények ugyanakkor zömében gyengültek, így nem véletlen, hogy a közepes kapitalizációjú papírok indexe, a BUMIX 0,7 százalékkal, 1170,82 pontra esett vissza.

Amerikai színtéren enyhe erősödést mutattak a részvényindexek, miután tovább tartott a Bush újraválasztása által keltett piaci optimizmus. A friss munkanélküliek számának múlt heti, vártnál nagyobb csökkenése szintén hozzájárult a mutatók erősödéséhez. Egyedül a Qualcomm jövő évi bevételi előrejelzése rontotta el a befektetők kedvét, amelynek köszönhetően a technológiai szektor a nap egyik legnagyobb vesztese lett.