Lendületesen emelkedett a MasterCard márkájú kártyák száma Magyarországon és Európában az év harmadik negyedévében: míg az európai átlagnövekedés 16 százalékos volt, addig hazánkban csaknem harmadával, 30,7 százalékkal nőtt a plasztikok száma, és elérte az 1,18 millió kibocsátott darabot - hangzott el a MasterCard Europe kártyatársaság által szervezett tegnapi rendezvényen. A július elejétől szeptember végéig terjedő időszakban a MasterCard kártyák birtokosai 6,43 millió tranzakciót hajtottak végre, ami 16,3 százalékkal haladja meg az előző év azonos periódusát. A kártyával elköltött és felvett összegek 11,2 százalékkal emelkedtek, és összesen bruttó 920 millió dolláron tetőztek.

Dunavölgyi Mária, a MasterCard Europe kelet-közép-európai régió déli országaiért felelős igazgatója elmondta: a kártyapiac az utóbbi években lendületes fejlődést produkált. Ahhoz viszont - tette hozzá -, hogy ez a dinamika fenntartható maradjon, további szegmensek fejlesztése szükséges: többek között a társmárka-konstrukciók, valamint az üzleti és prémium kártyák további elterjedésére lehet számítani.

Az év első kilenc hónapjában a MasterCard Europe összesen 17,87 millió tranzakciót regisztrált Magyarországon, amely 19,3 százalékos növekedést eredményezett 2003 azonos időszakával összevetve. A lebonyolított forgalom meghaladta a bruttó 2,51 milliárd dollárt, ami 15,8 százalékkal több az előző évhez képest.