Ismét helybenhagyta a forint az eurót: tegnap újabb egy egységgel erősödött a hazai deviza az uniós fizetőeszközzel szemben. Míg kedd délután az euró jegyzése 245,50 forint környékén állt, addig tegnap 244,45/244,55 forinton fejezte be a kereskedést. A forint nap végi pozíciója 13,41 százalékos volt, ami 41 bázispontos erősödést takar.

Az újabb forintrali kivételesen nem alacsony forgalom mellett, hanem aktív piacon zajlott. Kereskedők beszámolója szerint mind a forint-, mind az állampapírpiacon aktívak voltak a befektetők, különösen nagy számban érkeztek vevők a tengerentúlról. Az erősödést motiválhatta részben az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) tegnapi bejelentése, miszerint jövőre összesen 3,5 milliárd euró értékben bocsátanak ki devizakötvényeket. Ezen túlmenően minden jel szerint serkenti a piacot az is, hogy több hazai hitelintézet is az év vége felé vesz, illetve vett már fel hiteleket külföldi piacokon. A piacon arra számítanak, hogy ezek forintkonverziójára még az idén sor kerülhet. A délutáni erősödést támogathatta Draskovics Tibor bejelentése is a deficitszámítás módosításáról, amivel már az idén 4,6 százalékosra módosulhat a hiány. A legfrissebb GDP-adat 3,7 százalékos növekedést jelzett, ez azonban nem éreztette hatását a kereskedelemben.

Nem meglepő, hogy ismét gyengült a dollár a bankközi devizapiacon. A zöldhasú árfolyama kedden még 184,00 forint környékén állt, tegnap azonban már csak 183,50 forintot ért az amerikai fizetőeszköz.

Az új tartalékolási periódus emelkedő kamatszintet hozott a forintpiacon: az overnight ráta 9,50-ról 10,00 százalékra emelkedett tegnap. A hosszabb lejáratok ugyanakkor az állampapír-piaci folyamatokkal tartottak lépést, és 5-10 bázisponttal mérséklődtek.

A dollár valamivel erősebben zárt tegnap a jennel szemben a nemzetközi piacokon, mint kedden, árfolyama 102,8 jenes volt délután. Az euróhoz mérten azonban továbbra is meglehetősen gyenge az amerikai fizetőeszköz, az uniós deviza árfolyama szerdán is stabilan 1,33 dolláros volt.