A Bloomberg által megkérdezett szakértők döntő többsége szerint a tengerentúlon várhatóan újabb 25 bázispontos emelésről dönt a Fed nyílt piaci bizottsága csütörtökön. Ez lenne a kilencedik emelés az elmúlt 12 hónap során, amelynek köszönhetően immár 3,25 százalékra emelkedne a kéthetes repo értéke.

A 25 bázispontos növelés megfelelne a piaci hangulatnak, amit az mutat, hogy egyre nő a hozamkülönbség az Atlanti-óceán két partja között. Az amerikai és a német kétéves államkötvények közötti rés a múlt héten, 166 bázisponttal, ötéves csúcsra emelkedett.

Tegnap számos nyilatkozat cáfolta azt az elmúlt napokban elterjedt híresztelést, hogy az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának következő, jövő csütörtöki ülésén két év után először csökkentené az eurózóna alapkamatát. Egyelőre tehát megdőlni látszanak azok a vélemények, amelyek az uniós alapkamattól várnák az eurózóna gazdaságának felpörgetését.

Az USA-ban nem számítanak az amerikai gazdasági növekedés lassulására. A nyílt piaci bizottság a magas energiaárakat csak átmeneti jelenségként értékeli, ezért nem lát okot a kamatemelések megszakítására - nyilatkozta Ethan Harris, a Lehman vezető közgazdásza. Harris szerint a növekedő olajárak könnyen inflációs nyomást okozhatnak az Egyesült Államokban.

Európában ugyanakkor a kamatot meghatározó EKB tanácsának több tagja is úgy véli: a jelenlegi kétszázalékos kamatszint megfelel a piaci várakozásoknak, és egy esetleges 25 bázispontos kamatcsökkentés tovább gyengíthetné az uniós fizetőeszközt. Márpedig a rekordmagasságokba emelkedő olajárak hatását ez felerősítené, így nincs értelme változtatni a kéthetes repón - nyilatkozta Yves Mersch, a kormányzótanács egyik tagja. A hír emelte az euró népszerűségét, az uniós fizetőeszköz lendületes erősödésbe kezdett a dollárhoz képest tegnap a délelőtti órákban. A piaci szakértők egy része úgy látja, ha továbbra sem képes felgyorsulni az unió gazdasága, elkerülhetetlen lesz az EKB kamatcsökkentése.