A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) az idén is meghirdette 100 millió forint keretösszegű pályázatát a tőzsdei bevezetésre készülő vállalkozások számára - közölte a GKM és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdán.

A közlemény szerint a tárca a keretet más forrásból kiegészítheti, amennyiben ez szükséges. A támogatásra az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában székhellyel rendelkező gazdasági társaságok pályázhatnak. A jelentkezés feltétele, hogy a pályázat benyújtását megelőzően a pályázó csatlakozzon a BÉT által létrehozott Tőzsdeképes Cégek Klubjához. A támogatás visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatást jelent, melynek mértéke a bevezetés igazolt költségeinek az 50 százaléka, de maximum 25 millió forint. A támogatás feltétele, hogy a pályázó által kibocsátott részvényeket 2008. május 31-ig bevezessék a Budapesti Értéktőzsdére, és a társaság legalább 2 évig a tőzsdén is maradjon. A pályázatokat 2007. július 2. és október 31. között folyamatosan beadhatják a jelentkezők, és az elbírálás is folyamatos.

A GKM harmadszor hirdette meg a pályázatot. A tavalyi pályázaton három cég nyert el támogatást, melyek közül az RFV Nyrt. tőzsdei bevezetése már sikeresen meg is történt, míg az Orco Property Group S.A. listázása folyamatban van. A harmadik nyertes pályázó 2006-ban a Genex Zrt. volt, amely már a 2005-ben kiírt első pályázaton is részt vett és nyert is, de a tőzsdei bevezetése még nem történt meg. Az első pályázat többi nyertese, az Állami Nyomda, a TvNetWork és a Bookline már a BÉT szereplője.