A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Szaporodnak az egyszemélyes háztartások

Csökken az európai népesség, a háztartások száma azonban növekszik, és egyre több az egyszemélyes háztartás - mondta Tóth István György, a Tárki vezérigazgatója az Unicredit Bank és a Tárki közös felmérését bemutató sajtótájékoztatón. Az egyszemélyes háztartások jövedelmi helyzete azonban minden tagállamban rosszabb az átlagosnál.

A bank és a kutatócég közös tanulmánya a munkaerőpiacot, a jövedelmi egyenlőtlenségeket és a lakáskörülményeket vizsgálta Európa-szerte, és megállapította, a volt szocialista országokban, köztük hazánkban, csak a legfelső tíz százalék életszínvonala éri el a nyugat-európai középosztályét.
Magyarországon pedig hiába magas a lakásukat tulajdonosként használók aránya, a lakások minősége nem éri el az európai átlagot, és a fenntartásuk is gondot okoz a tulajdonosoknak.  

A jövedelmi egyenlőtlenségeket tekintve a vizsgált csoportban, az EU-25-ben alacsonyabb egyenlőtlenséget mutat Svédország, Dánia és Szlovénia, a magasabbat Portugáliában, a Baltikumban és Lengyelországban.

A  Az EU-25 országok közül a legalacsonyabb az életszínvonal Litvániában, 5304 az átlagos jövedelem, míg a legmagasabb Luxemburgban, ahol 29 153 euró. Magyarország a vizsgált országokban általában a középmezőnyben van.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek