Pénz- és tőkepiac

Tartja magát az olajár - 136 dolláron

Kedd reggel a 136 dolláros hordónkénti árszinten tartotta magát az olaj, a tegnapi több mint egy dolláros drágulás után, mivel aggodalmat okoz a nigériai lázadók újabb támadása miatti termeléskiesés.

A befektetőket nyugtalansággal tölti el az is, hogy az szankciókat hozott Irán ellen annak atomprogramja miatt, további pénzügyi és utazási szigorításokat rendelt el egy sor iráni céggel szemben, köztük az ország legnagyobb bankjával, illetve annak alkalmazottaival szemben. Az unió azonban nem rendelt el tilalmat az iráni olajbehozatalra. 

A piac csalódott a hétvégi olajipari csúcs alkalmával hozott döntés miatt. A szakértők úgy értékelik, hogy a szaúdi kitermelés növelése nem elégséges ahhoz, hogy kiváltsa az árak mérséklődését.

A nigériai lázadók támadása miatt sem a Royal Dutcch Shell nem tud eleget tenni szerződéses kötelezettségeinek, és a Chevron is egyik olajlétesítménye bezárására kényszerült.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, augusztusi határidőre kedd reggel hordónként (159 liter) 136,93 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 19 centtel drágább a hétfői New York-i zárónál. Hétfőn ez a kontraktus 1,38 dolláros drágulás után 136,74 dolláron végzett.

Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin a legközelebbi, júliusi határidőre kedd reggel gallononként (3,78 liter) 3,4587 dollár volt a Globexen, 0,0381 dollárral drágább a hétfői New York-i zárónál.

Kedd reggel a földgáz millió brit hőegységenként (mmbtu, hozzávetőleg 28,264 köbméter) 13,211 dollár volt júliusra a Globexen, 0,008 dollárral drágább a hétfői NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, augusztusi határidőre kedd reggel 135,96 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 5 centtel drágább a hétfői zárónál. Hétfőn a Brent 1,20 dollár emelkedéssel 136,06 dolláron fejezte be a napot.

olajár West Texas Intermediate Chevron Shell normálbenzin Brent
Kapcsolódó cikkek