Pénz- és tőkepiac

Új befektetési termékek a tőzsdén

A BNP Paribas két, Magyarországon újnak számító befektetési terméket kínál, amelyeket bevezetnek a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) is: a BNP Paribas New Emerging részvényt és a BNP Paribas Agribusiness részvényt.

Anspach Krisztina, a BNP Paribas regionális vezetője kedden, a BÉT-tel közös sajtótájékoztatón elmondta: mindkét termék "B" kategóriás részvényként jelenik meg a tőzsdén és teljes tőkebiztonságot nyújt. Tóth Attila, a BÉT üzletpolitikai és kommunikációs igazgatója szerint innovatív termékekről van szó, amelyek szélesítik a BÉT palettáját és a tőzsdei fejlődést is támogatják.

A 4 éves befektetési periódusú New Emerging révén magas növekedési potenciállal rendelkező feltörekvő országok - az úgynevezett "Next 11"-ből nyolc kiválasztott ország, köztük Egyiptom, a Fülöp-szigetek, Mexikó, Törökország - gazdaságába lehet befektetni. A papír évente fizet az index teljesítményétől függő, legfeljebb 20 százalékos osztalékot.

A 2,5 éves futamidejű Agribusiness részvényen keresztül a befektetők egy mezőgazdasági cégeket reprezentáló index teljesítményéből részesedhetnek , a lejáratkor a mögöttes index teljesítményét fizeti ki osztalékként.

A részvények visszaváltásakor a befektetők a teljes befektetett összeget visszakapják a mögöttes index esetleges negatív teljesítménye esetén is; a kibocsátó a tőkevédettséget befektetési politikájával éri el.

A részvényeket a Harewood Structured PCC Ltd., egy korlátolt felelősségű, zártvégű befektetési társaság bocsátja ki. A konstrukció az angol piacon már 2005 óta működik, a magyar termékek forintos, az itteni piacra dedikált befektetések. A termék a zártvégű, tőkevédett alapoktól Anspach Krisztina magyarázata szerint abban különbözik, hogy tőzsdén jegyzett részvénye egy befektetési társaságnak, osztalékot fizet és a részvényekre jellemző likviditással rendelkezik.

A részvényeket elsősorban a forgalmazók privát banki ügyfelei számára kínálják. A papírok főként azon befektetők számára lehetnek vonzóak, akik részesedni kívánnak a mögöttes indexek teljesítményéből, ugyanakkor teljes biztonságban szeretnék tudni befektetett tőkéjüket.

Az osztalékot 10 százalékos személyi jövedelemadó terheli, lejárat előtti tőzsdei értékesítés esetén az elért árfolyamnyereség 20 százalékos kulccsal adózik.

A részvények 10 ezer forintos kibocsátási áron kerülnek forgalomba, a minimálisan jegyezhető mennyiség 25 darab. A jegyzési időszak június 16-ától július 4-éig tart. A forgalmazók: BNP Paribas Private Banking, Erste Befektetési Zrt., Erste Bank Hungary Nyrt., OTP Bank Nyrt. és Raiffeisen Bank Zrt. A jegyzési időszakot követően a BÉT-en a másodlagos forgalmat árjegyzés fogja segíteni, az árjegyző az OTP Bank lesz.

 

 

 

részvény osztalék Agribusiness Harewood Structured PCC index New Emerging adózás BNP Paribas BÉT
Kapcsolódó cikkek