Pénz- és tőkepiac

Jogilag aggályos a MÁV ÁBE ügyfelek szerződésbontása?

A MÁV biztosítót sem a jogszabály, sem a pénzügyi felügyelet közleménye nem kötelezi arra, hogy augusztus 1-jétől elfogadja a szerződések közös megegyezés szerinti megszűntetését – közölte Kovács Kázmér ügyvéd, biztosítási szakjogász.

A hvg.hu az MTI-re hivatkozva írja, hogy a pénzügyi felügyelet közleményéből nem derül ki, hogy az autósok milyen módon tudják kikényszeríteni ezt, a biztosító egyesület milyen okból lenne köteles elfogadni a szerződésbontást. Augusztus 15-ig minden MÁV-biztosított autósnak kötelező más társasággal kötni felelősségbiztosítást, de bizonyos szempontból túl rövid, bizonyos szempontból viszont túl hosszú ez a határidő – mondta a szakjogász.

Ennél súlyosabb problémának nevezte azt: bárki megteheti, hogy csak a határidő végén, augusztus 15-én kössön másik kötelező felelősségbiztosítást, noha köztudott, hogy a MÁV biztosító már ma sem rendelkezik a kellő fedezettel. Ügyfelei ezért állandó veszélyforrást jelentenek más közlekedőkre, így autósokra, kétkerekű járművekre, gyalogosokra, illetve önmagukra is, mivel egy súlyos személyi sérüléses baleset okozása után akár egész életében fizethetnek majd.

MÁV ÁBE pszáf kgfb
Kapcsolódó cikkek