Pénz- és tőkepiac

Rekordokat döntögető forint - A kamatemelések szárnyakat adnak

Szédületes formában volt a forint, és komoly nyereségeket könyvelt el az euróval szemben. Július 9-én új történelmi mélypontot ért el az EUR/HUF 229,51-nél. Egyelőre nem várható a zuhanórepülés vége, ám visszatesztekre mindenképpen számítani lehet. A forint népszerűségének hátterében a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikai szigora áll, mely a legutóbbi kamatemelés után is hajlik az emelések irányába - derül ki a GlobalFx elemzéséből.

Az MNB legutóbbi, májusi találkozóján 25 bázisponttal 8,50%-ra emelte irányadó kamatát. Az élelmiszereknél és energiánál megfigyelhető árrobbanásra való tekintettel- mely természetesen hatással van a magyar inflációra is-, az elemzők szerint az év végéig további 50 bázisponttal 9,00%-ra emelhetik az alapkamatot. A banknak másképp esélye sincs a 3,0%-os célráta felé közelíteni az inflációt. 2008-ra nézve összességében 6,3%-os drágulást várnak. Májusban 7,0%-kal emelkedtek a fogyasztói árak, miután áprilisban még 6,6%-os értékről adtak számot. Sőt, ez még csak a kezdet. Főleg, hogy a magyar gázárak jelentős emelkedése (9,4%) tovább fűti a magyar inflációt - olvasható a GlobalFx jelentésében.

Emiatt még inkább reménykednek az újabb kamatemelésekben a befektetők. Az emelkedő bérekre és a fokozódó inflációs veszélyekre való tekintettel az elemzők szinte biztosak voltak a júniusi 8,75%-ra való kamatemelésben. A bruttó átlagbérek áprilisban 0,6%-kal emelkedtek (előző. +9,9%). A forint jelentős nyereségeire való tekintettel, melyek szintén mérsékelik a drágulást, az MNB azonban meglepően nem változtatott irányadó kamatán. Lehetséges, hogy ebben a 2,2%-ra lefelé módosított 2008-as GDP-előrejelzés is közrejátszott.

A döntés hatására azonban nem torpant meg a magyar deviza szárnyalása. A piac hamar túltette magát az elmaradt kamatemelésen, és úgy volt a kamatpolitikai szigorítással, hogy ami késik, nem múlik. A forint legutóbbi, 5 éves csúcsokat döngető erősödése az euróval szemben azonban nem elegendő ahhoz, hogy az MNB változtasson kamatpolitikáján. A bank elnöke, Simor András legutóbb hangsúlyozta: a forint euróval szemben tanúsított erősödése kimondottan jót tesz a gazdaságnak.

 

Az MNB kamatemelései azonban rosszul érintik a gyenge magyar konjunktúrát. A magyar kiskereskedelmi forgalmak áprilisban éves szinten 1,5%-kal csökkentek (előrejelzés: -2,1%), ennek ellenére az elkövetkező hónapokban még csökkenhet a belső kereslet. Márciusban 3,5%-kal csökkentek a kiskereskedelmi eladások. Az építőiparban és a munkaerő-piacon sem túl rózsás a helyzet. Ezzel szemben jó jel, hogy áprilisban 54,2 milliárdról 64,1 milliárdra nőtt a külkereskedelmi mérleg többlete.

A forint további erősödése mellett szól az is, hogy a piaci résztvevők a forint sávjának eltörlését is kedvezően fogadták. Az elemzők szerint ezzel az MNB is a forint erősödése mellett tette le a voksát. 2008 februárjáig csupán 15%-ot ingadozhatott az árfolyam a 282,36-os paritás körül. Június közepén a jegyzés átlépte a korábbi ingadozási sáv egykoron 240,00-nél futó alsó szélét. Ilyen esetekben korábban az MNB azonnali intervenciókkal közbeavatkozva rögtön visszaterelte az ingadozási sávba az árfolyamot.

Az elkövetkező hónapokban összességében további veszteségekkel kell számolni a devizapárnál, mivel javult a magas kamatú devizák körüli általános piaci hangulat, és megmaradtak a kamatemeléssel kapcsolatos spekulációk is. A következő cél az alsó oldalon a 225-ös érték, melynek elérése esetén konszolidációra kerülhet sor. Ha később tartósan az érték alá megy az árfolyam, visszaesés várható akár 220,00-ig is. A kevésbé kamat-optimista EKB-ra való tekintettel is a forint erősödésére számíthatunk az EUR/HUF kereszt esetében. A devizapárra jellemző magas volatilitás miatt azonban a befektetőknek mindenképp fel kell készülniük az erőteljes ellenmozgásokra is.

forint HUF veszteség devviza árfolyam rekord
Kapcsolódó cikkek