Pénz- és tőkepiac

Barcza: A politika szféra számos meglepetést tartogathat még

Piaci elemzők szerint a vártnak megfelelő döntés volt, hogy nem változott a jegybank és a kormány közös 3 százalékos inflációs célja.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője szerint teljesen a vártnak megfelelő és helyes döntés volt az, hogy megerősítették a 3 százalékos középtávú inflációs célt.

Az elemző szerint a döntés üzenete az, hogy a monetáris tanács továbbra is úgy ítéli meg: 2010-re elérhető a középtávú inflációs cél. Ez megerősíti azt a várakozást, hogy a kamatemelési ciklusnak vége van, és a következő lépés már valószínűleg a kamatszint mérséklése lesz.

A kamatcsökkentéssel kapcsolatban a kérdés az időzítés, amit nagy mértékben befolyásol a globális energiahordozó- és alapanyagárak, illetve a forint árfolyamának alakulása - fejtette ki Trippon Mariann. Véleménye szerint, ha folytatódnak az elmúlt időszak tendenciái, azaz az energiaárak nem pattannak vissza a korábbi csúcsokra, az olajár 110-120 dollár körül stabilizálódik, a forint pedig erős marad, akkor az év végén már komolyan szóba kerülhet az első kamatcsökkentés lehetősége.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője szerint az állampapírpiaci hozamok csökkenése is jól jelzi, hogy a piac hitelesnek tartja a 3 százalékos inflációs várakozást 2009 végére, illetve 2010 elejére. Megjegyezte, hogy a kijelölt inflációs cél elsősorban csak a 2009-es költségvetés elfogadása után válhat reálissá, hiszen addig a politikai szféra számos meglepetést tartogathat még.

Míg korábban az is kérdéses volt, hogy egyáltalán megállítható az növekedése, addig - jórészt az MNB kamatemeléseinek köszönhetően - mára stabilan csökkenő pályára állt az infláció. A következő években így már csak az marad a kérdés, hogy mekkora marad a csökkenés - fejtette ki az elemző.

Barcza György úgy véli, az MNB a jelenlegi gazdaságpolitikájával megpróbálja semlegesen irányítani a piacot, és a közeljövőben nem lehet számítani komolyabb beavatkozásra.

inflációs cél infláció Barcza György Trippon Mariann
Kapcsolódó cikkek