Pénz- és tőkepiac

Több a rossz adós - Szigorodhatnak a banki hitelezési szabályok

A második negyedévben többen léptek be a rossz adósok táborába, mint ahányan kikerültek belőle, ezért a bankok szigorítani készülnek hitelezési szabályaikat - írja a Népszabadság.

Az elmúlt időszakban tovább nőtt a problémás lakossági adósok tábora, hiszen a második negyedévben már majdnem 550 ezer ügyet regisztrált a központi hitelinformációs rendszer (KHR), s ez tíz százalékkal több, mint az elmúlt negyedévben.

A rendszerben - ahol öt évre visszamenőleg tárolják az adatokat - nem csupán a három hónapja a összegét meghaladó részlettel tartozók, de a bankkártyacsalók és a valótlan adatot közlők is szerepelnek. Bár az adatok között az időközben visszafizetett hitelszerződések adatai is szerepelnek, azért a többség élő hitelügy.

A szakértők szerint mindez csak részben vezethető vissza a megszorításokra vagy a rossz gazdasági környezetre. A nem fizető háztartások számának növekedésében a fő okként a túlhitelezettséget említik: az ügyfelek erejükön felül vesznek fel kölcsönöket. Ebben pedig - s ez általános vélemény a szektorban - rendkívül nagy szerepük van a hitelközvetítőknek.

bankok rossz adósok
Kapcsolódó cikkek