Pénz- és tőkepiac

Bernanke aggodalmas szavainak hatására csökkennek a határidős indexek New Yorkban

Az amerikai határidős mutatók kedden csökkenéssel reagáltak a Federal Reserve elnöke, Ben Bernanke szenátusi bizottsági meghallgatására. A határidős indexek közül az S&P 500-asé 5,40 ponttal csökkent, 45 ponttal került alacsonyabbra a Dow Jones ipari átlag határidő jegyzése, 4,25 pontot vesztett a Nasdaq összetett mutatójáé.

 Bernanke arról beszélt, hogy rendkívüli nyomás nehezedik a nemzetközi pénzügyi rendszerre, és sürgette, hogy gyorsan fogadják el a törvényt a pénzügyi rendszer támogatására szánt 700 milliárd dolláros csomagról, mert a késlekedésnek nagyon súlyos következményei lehetnek, nem csupán a pénzügyi ágazatra, hanem a gazdaság egészére. A befektetők ugyanakkor tartanak attól, hogy politikai iszapbirkózás késleltetheti a tervezet elfogadását, amely a legköltségesebb beavatkozás lehet az 1930-as évek nagy válsága óta.

A befolyásos Oppenheimer & Co elemzője rontott az amerikai bankok kilátásain, mert vélekedése szerint még a kormányzati támogatással is kevés a remény arra, hogy rövid- vagy középtávon javíthatók azok meghatározó mutatói; a várakozások szerint több pénzintézet is osztalékcsökkentésre kényszerülhet. Mind a kongresszusi képviselők, mind az elemzők azt fontolgatják, hogy mekkora lehet majd az intézkedések összköltsége, és mi lesz végső hatásuk a költségvetési hiányra, a dollár árfolyamának alakulására és az inflációra.

A jelek szerint a hétfői kereskedéshez hasonlóan kedden is a pénzügyi ágazat papírjai húzzák majd lefelé a Wall Streetet; visszafogott forgalomban, de már nyitás előtt csökkent a Bank of America, a JP Morgan Chase, a Wells Fargo és a Washington Mutual árfolyama is. Javít az általános hangulaton az olaj áralakulása: az amerikai nyersolaj hordónként 2 dollárral lett olcsóbb. Kedden több szenátusi bizottsági meghallgatásra kerül: Bernanke mellett Henry Paulson pénzügyminiszter, Christopher Cox, a Securities and Exchange Commission (Értékpapír Felügyelet) elnöke, valamint James Lockhart, a Federal Housing Finance Agency (Szövetségi Lakásfinanszírozási Ügynökség) igazgatója is elmondhatja majd véleményét a kialakult helyzetről.

Henry Morgan Bernake
Kapcsolódó cikkek