Pénz- és tőkepiac

Diákhitelesek figyelem! Kedvező változások

Néhány napjuk maradt azoknak a felsőoktatásban részt vevő tanulóknak, akik a most indult szemeszterre még diákhitelt igényelnének – szeptember 15-ig lehet ugyanis beadni a hitelkérelmeket. A mostani a nyolcadik tanév, amikor a diákok élhetnek ezzel a lehetőséggel, és bár a szám nem jubileumi, kisebb ünneplésre azért okot adhat az idei indulás, a Diákhitel Központ ugyanis több, a tanulókat igen kedvezően érintő változtatást vezetett be.

Friss hírek a hiteleseknek

Többet költhetnek például a tanév során a hiteligénylők, ősztől ugyanis emelkedik a havonta igényelhető kölcsön összegének mértéke. A szeptembertől maximálisan felvehető összeg 10 ezer forinttal több, azaz a költségtérítéses diákok mostantól már 50, az államilag finanszírozott tanulók akár 40 ezer forintot is kaphatnak havonta. (Emellett természetesen megmaradnak a korábbi összeghatárok is: 15, 21, 25, és 30 ezer forintot is kérhetnek a diákok.)

Jelentős, a költségtérítéses diákok életét könnyítő változás, hogy a most kezdődő szemesztertől nem feltétele a diákhitel-igénylésnek a beiratkozás, hiszen egy úgynevezett engedményezési eljárás keretében a tanuló kérhet halasztott fizetést iskolájától, diákhitele egy részét pedig közvetlenül az iskolának utaltathatja. Így a korábbiakkal ellentétben mostantól beiratkozhatnak a tanulók anélkül, hogy a félév kezdete előtt befizetnék a költségtérítést, az iskola pedig közvetlenül a Diákhitel Központtól kapja majd a pénzt a megállapodás értelmében.

A központ ez ügyben eddig 20 felsőoktatási intézménnyel egyezett meg az engedményezési eljárásról, de a tárgyalások folyamatban vannak, a lista folyamatosan bővül.

Érkezik a pénz

Az idei tanévben csakúgy mint eddig mindig, október 15-én utalja a Diákhitel központ a kölcsönöket. Aki először igényli a diákhitelt, és már októberben pénzhez szeretne jutni, annak legkésőbb szeptember 15-ig le kell be kell adnia igénylését, míg a régi ügyfeleknek nem kell új igénylőlapot küldeni, ám célszerű nekik is szeptember közepéig beiratkozniuk, bejelentkezniük intézményükbe a gyorsabb folyósítás érdekében – hívja fel a figyelmet Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs vezetője.

Statisztika

A központ legutóbb publikált összesítése szerint a 2007/2008-as tanévben több mint 18 ezer új diák igényelte a kölcsönt, velük együtt összesen több mint 84 ezer tanuló számára több mint 22 milliárd forint értékben történt kifizetés. A tanévben folyósított kölcsön összege átlagosan egy diákra 265 ezer forint volt, ami a legmagasabb érték az elmúlt hét évben. A hitel-visszafizetés (törlesztés, előtörlesztés) 2003-ban indult el, a törlesztők számával párhuzamosan az összes hitelvisszafizetés is tanévről-tanévre nőtt, és valamennyi tanévre jellemző a túlfizetés – derül ki a központ statisztikáiból.

Az elmúlt öt évben a legutóbbi tanévig összesen 32,2 milliárd forintnyi visszafizetés történt, ami az elvárt összeg 188 százaléka. A felmondott szerződések aránya mindössze 3 százalék, míg a késedelembe esőké is csupán 26-27 százalék. Több mint 99 százalékos pontossággal fizetnek azonban azok, akik már legalább két éve törlesztik kölcsönüket.

kölcsön törlesztés Diákhitel Központ visszafizetés diákhitel hiteligénylés Őri András
Kapcsolódó cikkek