Pénz- és tőkepiac

Feje tetején a piac, most a Fed-döntés miatt

A Fed döntése az AIG kvázi-államosításáról felbolydította a piacokat világszerte. A termények nemzetközi kereskedésében az energiahordozók könyvelhettek el jelentős árkorrekciót, az amerikai könnyűolaj WTI hordója októberi szállításra 1,7 százalékot drágult 92,69 dollárra. A londoni brent novemberi szállításra 2,2 százalékkal kerül többe: 91,18 dollár.

Az áremelkedésben szerepet játszhatott az amerikai tartalékkészletek várakozásokat meghaladó csökkenése az elmúlt héten. Az energia ügynökség jelentése szerint a várt 3,5 millió hordó helyett 6,3 millió hordóval csökkent a készlet 291,7 millióra. Negyedik hete csökkennek a készletek a tengerentúlon. A Goldman Sachs közben a korábbi 149 dolláros év végére várt árprognózisát jelentősen lecsökkentette: 115 dollárra.

Az energiahordozó július óta 37 százalékot veszített értékéből, az idei egész évre tekintve is negatív tartományban van a jegyzése: mínusz 3,3 százalék. A mostani piaci hangulat egyértelmű nyertese az arany és az ezüst. A nemesfémeket az elleni védelemként szokták felhalmozni a befektetők. Az arany unciájának mai ára 1 százalékot ment fel 788,60 dollárra (decemberi szállítás), az ezüst unciájának árfolyama 3,9 százalékot emelkedett 10,93 dollárra. Jelentős vesztese a mai mozgásoknak, az egyik legfontosabb építőipari fém, a réz, amelynek árfolyama három napja töretlenül zuhan. A New York-i kereskedésben egy font réz ára (decemberi szállításra) 0,4 százalékot esett 3,0775 dollárra. A londoni árutőzsdén egy tonna réz 0,9 százalékkal kerül kevesebbe (decemberi szállítás) 6 810 dollár. Az ipari fém ára idén 9 százalékot csökkent, de elemzők szerint továbbra is nagy nyomás alatt marad a réz.

kvázi-államosítás arany kőolaj ipari fém réz WTI Fed ezüst korrekció energiahordozó árupiac Brent
Kapcsolódó cikkek