Pénz- és tőkepiac

"Küldtünk a Wall Streetre egy üzenetet - A bulinak vége!" - Jóváhagyták a mentőövet

Megnyíltak a kapuk az amerikai kormányzat 700 milliárd dolláros mentőterve előtt. Vasárnap éjjelre megegyeztek a kongresszus képviselői a törvénytervezet részleteiről.

A 110 oldalas előterjesztést még ma el szeretnék fogadtatni a képviselőházzal, szerdán a szenátussal. „Küldtünk Wall Streetre egy üzenetet – a bulinak vége!” – mondta Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke.

A javaslat középpontjában Henry Paulson pénzügyminiszter kívánsága áll, mely szerint a kormány engedélyt kap a pénzintézetek bajba jutott kihelyezéseinek átvállalására, hogy így a bankok továbbra is hitelezni tudják a piacokat, hogy az csipkerózsikaálmából újra feléledjen - írja a CNNmoney.com.

Ehhez adta hozzá a kongresszus azokat a feltételeket, melyek hivatottak az adófizetők pénzének rendeltetésszerű felhasználását. Pelosi szavaival élve: a lakosság nem kisegíti a bankokat, hanem befektet, hogy megfordítsa a gazdaság irányát. „Senki sem akarna egy ilyen törvényt, de a jelenlegi helyzetben ez tudja megállítani a válságot” – mondta a képviselőház republikánus vezetője.

A pénzt több fázisban bocsátanák a kormány rendelkezésére. 250 milliárd dollárt azonnal megkapna, a többit legkésőbb 2009. december 31-ig. Az adófizetők pénze pedig nem tűnne el a semmibe, hiszen a kormány még akár pozitívan is kijöhet a dologból, amennyiben a most megvásárolandó eszközök értéke hosszú távon megemelkedik. Ha pedig negatív lesz a kormány mérlege, akkor a mindenkori elnök köteles olyan törvényt előterjeszteni, melyen keresztül a pénzpiacoktól beszerzi a pénzt. A pénzügyminisztérium ráadásul bizonyos cégekben bevásárlásával tulajdonosi jogokat is gyakorolna.

A kormány, miután számos jelzáloghitelnek tulajdonosa, kötelezi magát, hogy a nagy bajba jutott jelzálogokat átütemezi. Amely cégektől az állam megvásárol további hiteleket, nem fizethetnek évi 500 ezer dollárnál többet ügyvezetőiknek; ugyancsak nem írhatnak alá olyan szerződéseket, melyek „arany ejtőernyővel” bírnak, azaz zsíros végkielégítést fizetnek elbocsátáskor.

Mindezen túl a javaslat két felügyeleti szervet is létrehoz. A pénzügyi stabilitást felügyelő bizottság (Financial Stability Oversight Board) biztosítaná, hogy a meghozandó döntések védik az adófizetőket és az Egyesült Államok érdekében vannak. Ebben részt vesz a Fed-elnök, a tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke, a szövetségi pénzügyi hivatal elnöke, az ingatlanokért és a városfejlesztésért felelős miniszter, valamint a pénzügyminiszter.

Egy kongresszusi felügyelőbizottság figyelemmel kísérné a pénzpiacok állapotát, a szabályozási rendszert, valamint, hogy a pénzügyminisztérium hogyan költi a bankok megmentésére szánt pénzt. Öt képviselőházi szakértő venne részt benne.

kongresszus 700 milliárd mentőöv Fed Amerika sec válság
Kapcsolódó cikkek