Pénz- és tőkepiac

Emelkedőben Európa – a francia és az amerikai csomag segíti a mutatókat

A vezető európai tőzsdemutatók jó starttal kezdték a mai kereskedést, köszönhetően a francia és az amerikai kormányzati terveknek.

Főleg a párizsi CAC-40 mutat jelentős emelkedést (2,22 százalék), miután a francia kormány bejelentette, hogy 14 milliárd eurót invesztál az ország legfontosabb hitelintézeteibe. A hír kilőtte a francia bankpapírokat: a BNP Paribas és a Societe Generale 8 százalék fölötti emelkedést él meg. A frankfurti DAX Index plusz 0,74 százalékon áll, míg a londoni FTSE-100 mínusz 0,06 százalékon stagnál. A DJ Euro Stoxx 50 plusz 0,97 százalékon mozog.

A pozitív hangulatot a francia kormány döntése mellett az amerikai pénzügyminisztérium és a jegybank szerepét betöltő Fed közös döntése is segíti, amely egy újabb nagyszabású pénzügyi ösztönző csomag elfogadását helyezte kilátásba. Ben Bernanke Fed elnök tegnap az újabb csomag támogatását javasolta, ugyanis az amerikai kiskereskedelmi forgalom a 90-es évek eleji szintjére csökkent. Az MSCI World Index 0,6 százalékot emelkedett. Az európai Dow Jones Stoxx 600 Index 1 százalékos pluszban mozog. A dollár közben erősödik, amely a bankközi hitelezést is segíti: a Libor kamat, amelyet a bankok fizetnek egymás közötti hitelezéseik után 36 bázispontot esett tegnap 4,06 százalékra.

Európa CAC-40 Dow Jones Stoxx 600 Index részvények FTSE-100 ben bernanke londoni frankfurti DAX index DJ Stoxx 50 párizsi LIBOR mutató MSCI World Index Societe Generale BNP Paribas
Kapcsolódó cikkek