Pénz- és tőkepiac

Fél százalékot vágott az alaprátából a szlovák jegybank

Az elemzői várakozásokat némileg felülírva 50 bázisponttal 3,75 százalékra eresztette a szlovák alapkamatot a Narodna Banka Slovenska.

 A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett 10 elemzőből 4-en valószínűsítettek kamatvágást, ebből egy valaki 25 bázispontot vizionált. A szlovák alapráta így megegyezik az euró után fizetett kamattal. Elemzők szerint az EKB jövő héten megkezdheti az euró térség alaprátájának leszállítását 3,5 százalékra, ami kihathat a szlovák monetáris döntéshozókra is.

Északi szomszédunk január 1-től vezeti be a közös pénzt, és ezzel megszűnik a saját monetáris politikája. Az országban enyhül az inflációs nyomás, de a szeptemberben pénzromlás üteme éves alapon így is 4,5 százalékra emelkedett, a júliusi 1,2 százalékról. A szlovák gazdaság az egyik leggyorsabb bővülést produkálja az EU-ban. A kormány jövő évi prognózisa szerint a bruttó össztermék 6,5 százalékkal bővülhet, elemzők szerint viszont ennél alacsonyabb növekedés várható. A JP Morgan szakértője Miroslav Plojhar szerint 1,5 százalékra fékezhet be a szlovák gazdaság 2009-ben.

Miroslav Plojhar Narodna Banka Slovenska északi szomszédunk JP Morgan szakértője inflációs nyomás szlovák jegybank euró kamat
Kapcsolódó cikkek