Pénz- és tőkepiac

Jobban védett betétesek

Két és félszeresére, ötvenezer euróra növeli az Európai Unió a betétesek számára garantált összeg minimumát – döntöttek az érintett országok pénzügyminiszterei.

Egyes kormányok ezzel együtt is nagyobb, 100 ezer euróig terjedő garanciavállalás mellett kötelezték el magukat. Ez azt jelenti, hogy továbbra is lesznek eltérések az egyes országok betétbiztosítási szabályai között, csak kisebb lehet az ingadozás, mint eddig. A betétgarancia-szabályok egységesítésének a kérdése azután vetődött fel, hogy több államban korlátlan garanciát vezettek be, vagy drasztikusan megemelték az addigi limitet.

Az új EU-s értékhatár fényében a hazai pénzügyi szolgáltatóknál elhelyezett megtakarításokat biztosító rendszer is változik, hiszen a Magyarországon megállapított összeg mind a befektetési szolgáltatók ügyfeleit védő Befektetővédelmi Alapnál, mind az Országos Betétbiztosítási Alapnál mindössze 6 millió forint, vagyis kevesebb mint az új minimum fele. A megtakarítással rendelkezőknek ugyanakkor érdemes szem előtt tartaniuk, hogy nem fedik le az összes megtakarítási formát Magyarországon az államilag szabályozott biztosítási szervezetek. Közben a szaporodó bankcsődök és a zuhanó részvényárfolyamok világszerte a biztonságos befektetési formák felé terelik a befektetőket.

A lapunknak válaszoló hazai bankok közül több is tapasztalta, hogy ügyfelei a rizikósabb befektetéseket kevésbé kockázatosra cserélik le, és látványosan szaporodik a fiókokban érdeklődő kliensek száma is. A világ vezető jegybankjai pedig immár együttes lépésekre készülnek a fejleményekre tekintettel: elemzők szerint elkerülhetetlen egy összehangolt kamatcsökkentési akció.

pénzügyi válság garantált összeg betétesek bankok biztosítás befektetők
Kapcsolódó cikkek