Pénz- és tőkepiac

Kutyaszorítóban az árupiac, Kadhafi fia segíti a korrekciót

Az árupiaci termékek jegyzése is követi a globális jókedvet, amely más piacokat jellemez: a legtöbb nyersanyag drágulásba kezdett délelőtt. Az egyedüli kivétel ez alól, az optimizmussal rendszeresen szembemenő arany és ezüst árfolyama. Az amerikai könnyűolaj (WTI) hordójának ára délelőtt 1 százalékot drágult 89,82 dollárra.

Elemzők szerint a drágulást előidézi a dollár gyengélkedése, emiatt az energiahordozó most a részvénypiaci tendenciákat követi. A dollár 1,35-ről 1,37-re gyengült az euróval szemben. Az MSCI Világ Index 1 százalékot emelkedett délelőtt 1013,44 pontra. A fekete arany ára tegnap 86 dollárig ereszkedett, utoljára decemberben volt ilyen alacsony szinten a jegyzés.

Ennek hatására november 18-ra Bécsbe rendkívüli ülést hívott össze a világ kőolaj kitermelés 40 százalékát biztosító OPEC, hogy áttekintsék a pénzpiaci krízis hatását a nyersanyag árfolyamára. Rendes ülést december 17-én tartanak majd Algériában, de a mostani sürgős találkozóra nem véletlenül van szükség, ugyanis a nyár közepén tetőzött 147 dolláros kőolajár közel 40 százalékot zuhant ősszel. Líbia tegnap bejelentette, hogy 50 ezer hordó nyersolaj európai szállítását visszatartja, miután Moamer Kadhafi líbiai elnök fiát júliusban Genfben letartóztatták. Az amerikai üzemanyag felhasználás az elmúlt 4 hétben 18,7 millió hordóra csökkent , amely 1999 óta a legalacsonyabb mérték – tette közzé az amerikai energetikai ügynökség jelentése. Piaci szakértők szerint az energiahordozó jövőre folytatja az árzuhanását, főleg ha beüt a A Merrill Lynch elemzői szerint 50 dollárig ereszkedhet a jegyzés 2009-ben.

A globális kamatcsökkentések hatására viszont a héten először esni kezdett a nemesfémek árfolyama. Elemzők szerint ugyanis továbbra is a készpénz az úr a piacon, a befektetők egyelőre nem hisznek a likviditás javulásában. Az arany azonnali szállítása közel 17 dollárt esett (2 százalék) 890 dollárra unciánként, míg az ezüst árfolyama 1,4 százalékkal csökkent 11,58 dollárra unciánként a londoni fémtőzsdén. Más nemesfémek árfolyama valamelyest emelkedett: a platina 8,50 dollárt drágult 1011,5 dollárra unciánként. A platina az egyik legérzékenyebb nemesfém a pénzpiaci krízisben. Idén az árfolyam 50 százalékot csökkent. Elemzők szerint várhatóan 980 és 1080 dollár között mozog majd a platina árfolyama a következő hónapokban. A palládium 1,3 százalékot drágult 201 dollárra unciánként.

Más fémek esetében – hasonlóan a kőolajhoz - a részvénypiaci hatás és a dollár gyengülése dominál ma. A réz ára 1,4 százalékot emelkedett 5315 dollárra tonnánként, az alumínium ára 0,7 százalékot ment fel 2270 dollárra tonnánként, a cink 4,5 százalékot drágult 1494 dollárra tonnánként, míg a grafit jegyzése 1,6 százalékot emelkedett 1600 dollárra tonnánként. Az ón viszont 2,7 százalékkal kerül ma kevesebbe, illetve a nikkelt érinti még súlyosan az autóipar gyengélkedése. A nikkel ára hatodik napja zuhan, ma 4,2 százalékot esett a fém árfolyama (az utóbbi három év legalacsonyabb értékére) 12 650 dollárra tonnánként. Elemzések szerint jövőre a nikkel felesleg a világpiacon 110 ezer tonnára nőhet, az idei 30 ezer után, vagyis nagy ralira senki sem számít az ipari fém mozgásában.

Az élelmiszerek terén is a korrekció figyelhető ma meg. A kukorica decemberi szállításra 2,3 százalékot drágult, egy véka ára 4,375 dollár. Az elmúlt negyedévben egyébként a kukorica jegyzése 36 százalékkal csökkent. A szójabab novemberi szállításra 1,9 százalékot drágult ma eddig, egy véka ára 9,82 dollár. A harmadik negyedévben 34 százalékot esett a szójabab árfolyama. A búza decemberi szállításra 1,6 százalékot drágult 6,18 dollárra vékánként. Jellemzően a búza szenvedi meg az idei év terménypiaci korrekcióját, februári rekord jegyzéséhez képest (13,495 dollár per véka) 54 százalékot csökkent az ára.

arany palládium fekete arany kőolaj Moamer kadafi OPEC szójabab élelmiszer réz WTI véka nemesfém ezüst platina kukorica Bécs nyersanyag búza árupiac
Kapcsolódó cikkek