Pénz- és tőkepiac

Magyarország felkészült a válságra

A pénzügyi tudatosság jegyében tartott konferencián sűrűn szó esett a résztvevők részéről az Egyesült Államokból indult, de mostanra az összes gazdasági térségre kiható pénzügyi krízisről is. A rendezvényen felszólalt Simor András jegybankelnök mellett Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök és Angel Gurria OECD főtitkár is.

Simor András, az MNB elnöke meggyitójában hangsúlyozta: a magyar pénzügyi rendszer stabil, mert tőkeerős, stabil bankok alkotják. Ugyanakkor szükség van a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztésére, kiemelte az oktatás szükségességét, és kiemelte ezen a területen még szükséges lépéseket. Helyesebb arányokat kellene kialakítani az iskolai oktatás területén.

Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök szerint nincs azoknak igaza, aki azt mondják, hogy a mostani pénzügyi krízis a szociális piacgazdaság halálát hozza, amit most látunk, az a szociális piacgazdaság egymás mellett létező modelljei közül az egyiknek a válsága. Hisz a piacokban, de emellett bízik az állami szabályozás sikerességében is a kormányfő. Aktív együttműködésre van szerinte szükség az állami és a piaci szereplők között, amihez alapvetően nyitott gazdaságra és társadalomra van szükség. Csak akkor fejlődhet a pénzügyi kultúra, ha kiszámíthatóak a gazdaság állami szereplői – tette hozzá. Ennek kulcstényezője szerinte az államháztartási hiány alacsony szintje, ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az idei első félévben a maastrichti kritériumszint alatt van a deficit.

Angel Gurria, az OECD főtitkára kiemelte, hogy Magyarország kellőképpen felkészült a világban most zajló pénzügyi turbulenciákra. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani problémák megoldódását követően ismét a partnerséget, a versenyképességi lépéseket kell erősíteni, mert ezek a hosszú távú növekedés kulcstényezői. A pénzügyi rendszer, és a fogyasztócentrikus pénzügyi oktatás fontosságát is hangsúlyozta a főtitkár.

Gyurcsány Gurria pénzügy Simor válság
Kapcsolódó cikkek