Pénz- és tőkepiac

New York: újabb pánikszerű esés - 5 dollárral esett az olaj ára

Erős recessziós félelmek lettek úrrá a Wall Street-en, a befektetők a részvényekből az amerikai kincstárjegyekbe menekülnek. Az újonnan munkanélküli segélyért jelentkezők száma növekszik, a gyáripari rendelések volumene csökken, több jel utal arra, hogy nem csak az amerikai pénzügyi szektorban, hanem az egész gazdaságban komolyabb bajok vannak.

A New York-i vezető részvényindexe a csütörtöki napot 10482 ponton, azaz csaknem 350 pont (3,25 százalék) eséssel zárta, a Nasdaq technológiai piac indexe pedig 1976 ponton, mintegy 4,5 százalék zuhanással. Az arany unciánként ára is érezhetően süllyedt, 839,75-80 dolláron mozgott ekkor, az eurót 1,3790-92 dolláron jegyezték.

Az amerikai ipar kilátásai miatti félelemre jó példa, hogy a General Electric, a meghatározó súlyú óriásvállalat részvényének árfolyama csaknem 10 százalékot esett. Csütörtökön a New York-i részvénykereskedés félidejénél a technológiai piac Nasdaq composite indexe már 3 százalékos veszteségben volt, a tőzsde DJIA mutatójának vesztesége 2 és fél százaléknál tartott.

A süllyedést elsősorban a gyáripari rendelések augusztusi nagy csökkenéséről szóló hír okozta, a piacon az iparvállalati részvények is mélyrepülésbe kezdtek, azért is, mert az amerikai hitelkamatok több hónapos magassági csúcsot értek el. A jelentések szerint egyes gépgyártók, mint a Caterpillar, a Deere, továbbá az Alcoa részvényei 5-12 százalékkal estek, a Monsanto árfolyamesése is kétszámjegyű volt, a Merrill lerontotta a részvényt semlegesre.

A New York-i tőzsde mutatói csökkenéssel nyitottak csütörtökön, miután a múlt héten emelkedett az Egyesült Államokban a munkanélküli segélyért először folyamodók száma, s ebből a befektetők arra következtetnek, hogy a hitelválság miatt tovább gyengül az amerikai gazdaság. A piacot feszültté teszi az amerikai képviselőház pénteki szavazása a 700 milliárd dolláros bankmentő csomagról, amelyet a szenátus már jóváhagyott. Sokan úgy vélik, hogy a csomag az amerikai gazdaságot jottányit sem fogja felpörgetni.

A Dow Jones ipari átlag 0,65 százalékkal esett a nyitáskor, majd nagyjából fél óra múlva 1,77 százalékos csökkenésnél járt. A Nasdaq composite 0,73 százalékkal csökkent, később 2,04 százalék volt a vesztesége. Szerdán a Dow Jones ipari index 19,59 pontos, azaz 0,18 százalékos csökkenéssel 10 831,07 ponton végzett. A Nasdaq 22,48 pontos, 1,07 százalékos csökkenés után 2069,40 ponton végzett.

5 dolláros olajáresés

Az olajpiacokon az a vélemény kezd uralkodni, hogy ha továbbra is lassulnak a vezető tőkés gazdaságok, akkor az olajkereslet is apad majd, azaz a piaci viszonyok átrendeződnek, kínálati túlsúly alakul ki. Megjelentek azok a jóslatok, melyek szerint jövőre nem egy átlag 109, hanem egy 90 dolláros piaci olajárral kell számolni. A dollárnak az euróval szembeni erősödése is közvetve lefelé nyomja az olajárakat. Csütörtökön a New York-i árupiacon a határidős - novemberi - nyersolaj kontraktus ára az amerikai könnyűolajra hordónként 93,97 dolláros áron zárta a kereskedést, 4,56 dollárral előző napi utolsó ára alatt. Londonban a novemberi szállítású Brent ára 4,86 dollárral ment le, ezzel jegyzése 90,47 dollár volt.

pánik esés index Nasdaq dija
Kapcsolódó cikkek